НАЙ-НОВИ:

Светлин Наков: Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП Кристиян Бойков е фалшифициран!

Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран!

Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това, пише clubz.bg

Хакерът Криссс ли е чел файловете на НАП?
ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux (вижте на картинката).

Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС.

Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията.

“Вълшебникът” хакер – няма руска намеса, само пародийна киберсигурност
Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува.

Какво вероятно ще последва?
Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели.

Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите.

В ареста: “убеждавали” Криссс да признае вина. Въпреки безспорните доказателства
Светлин Наков е софтуерен инженер и мениджър с над 20 години опит, автор на редица книги за програмиране, преподавал в СУ “Климент Охридски”, НБУ, Техническия университет в София, Академия “Телерик” и други. По настоящем е мениджър по “Обучение и вдъхновение” в Софтуерен университет, най-големият обучителен център по програмиране в България и на Балканите. Текстът публикуваме от профила му във Facebook с негово позволение. Заглавието е на редакцията на clubz.bg. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Световната здравна организация (СЗО) обяви "извънредна ситуация от международен мащаб" заради новия…