Фабрика за европейци: Каир, който взе паспорт и никога не се върна в България

Казахстанецът Каир Рахимов, който е получил българско гражданство, макар и да е бил издирван за пране на пари, не е пребивавал в България, след като се е сдобил с европейски документи. Това е установено в хода на проверката, която МВР, ДАНС и Министерството на правосъдието извършват, съобщиха източници от Министерството на вътрешните работи.

Случаят „Рахимов“ стана известен след публикация на Свободна Европа. Става дума за мъж, получил българско гражданство за особени заслуги към България в разгара на разследването срещу него. Докато тече процедурата по натурализация на Каир Рахимов българските служби не забелязват, че той е издирван от Интерпол и че у нас е разследван за финансови злоупотреби. Ето защо те не възразяват той да получи натурализация. Рахимов е приет за български гражданин с Указ 71 от 6 юли 2011 г.

Казусът с издирвания Рахимов напомня на случая „Адониев“ поне по два параграфа. На първо място казахстанецът, който също като руския олигарх е издирван от „Интерпол“ преди да вземе гражданство, получава точно като него натурализацията си заради заслуги към България. Втората прилика е, че той също е предложен за български паспорт от министъра на транспорта в тройната коалиция Петър Мутафчиев.

Основната разлика между Адониев и Рахимов е, че българските документи на Адониев бяха отнети миналата година, а казахстанецът все още е гражданин на републиката.

След като информацията стана публична, от Министерството на правосъдието обясниха пред Свободна Европа, че се водят „координирани действия между институциите по случая“.

Преди 10 дни от ДАНС потвърдиха писмено, че работят координирано с МВР и МП, но резултат от проверката още няма. В края на миналата седмица от Министерството на правосъдието уточиниха отново, че движение по случая все още няма.

Оказва се, че на този етап единственото установено със сигурност от службите е, че българският гражданин Каир Рахимов не ползва документите си у нас. „Той е бил в България докато е правил т. нар. инвестиция, за да получи документите, но след като е натурализиран не пребивава на наша териртоя. Това сме установили до момента“, коментираха от МВР.

По неофициална информация заради скандалния случай има назначена вътрешна проверка в Министерството на правосъдието, която да установи има ли чиновник, който не си е свършил работата и с това е допринесъл гражданство да получи издирвано за финансови машинации лице. Обстоятелствата са били публично известни, тъй като през 2010 г. Бургаският апелативен съд е отказал да го екстрадира в Казахстан, заради съмнения в правораздавателната система там. Подобен аргумент обаче не може да се ползва при предоставяне на гражданство.

От МВР обясниха, че е твърде вероятно да бъде отнето гражданството на Рахимов, тъй като от развитието на случая се вижда, че казахстанецът е придобил български документи само за да пътува с тях без ограничения в рамките на ЕС.

Производството на европейски граждани не е новост за България. В края на януари тази година Европейската комисия критикува България, Кипър и Малта за „продаването“ на натурализация срещу инвестиции.

Случаят „Рахимов“, особено след като взема паспорт в нарушение на закона, и повече не пребивава у нас, е пряко доказателство за твърденията на ЕК.

Полина Паунова   www.svobodnaevropa.bg
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)