Учен от БАН: Ръкавиците са опасни

Вирусът ще оцелее по-малко върху кожата, отколкото върху ръкавиците, с които ви сервират кафе. Екипите, които работят на първа линия са оборудвани по един по-различен начин. Пейките не задържат вирус, но ръкавиците – да. Те имат прилепваща способност. Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

По думите му дезинфекцията от въздуха е безумно. „Това се прилага за комари и вредители. Вирусът живее вътре в нас, а не по покриви и полянки, обясни спецалистът от БАН.

Преди ден стана ясно, че екип на БАН разработва ваксина срещу коронавируса, а прототипът ще е готов до три месеца.

За процеса на създаване на ваксината доц. Чорбанов заяви, че това коства много тежък труд. „Трябва да се намери това, което ще се отдели от вируса и ще може да се използва. Ако това се направи – то ще има прототип за ваксина за 3 месеца, но у нас имаме голям проблем – обществените поръчки. Заради тях се чакат реактиви и препарати по година. Прототипът се сглобява много бързо, но бавната част при ваксините – са тестовете. Вирусът доста бавно се разпространява и доста бавно се изчиства от организма, затова е нужно едно трайно решение.

Тестовете за безвредност са по-дългите и опасните, защото не са ясни страничните ефекти, тестовете за ефективността са по-бързи“, обясни още той.

BNews.bg


image0 (9K)