Учени: Това е биологичната бомба, разпространила в Европа COVID-19!

Италия и Испания се превърнаха в огнищата на заразата от коронавирус в Европа. Учените твърдят, че един футболен мач между отбори от двете държави се е оказал биологичната бомба, която спомогна за бързото разпространение на болестта на територията на страните.

Става дума за първия 1/8-финалния двубой от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия, който се игра на 19 февруари на „Джузепе Меаца“. Италианският тим спечели с 4:1. Един от най-великите мачове в историята на Аталанта, пише БЛИЦ.

40 000 зрители фенове на отбора бяха на стадиона в Милано, тъй като клубното съоръжение не отговаря на изискванията на УЕФА. Всеки трети жител на Бергамо (град с население от около 120 000) беше на „Джузепе Меаца“. Хилядите преминаха 45-те километра между двата града натъпкани в автобуси, влакове и автомобили.

„Има няколко фактора, които се оказаха катализатор на бързото разпространение на коронавируса в Италия. Един от тях е мачът между Атланта и Валенсия, който завърши с всеобща еуфория и е един от най-добрите изражения на феноменалния сезон на тима от Бергамо“, твърди имунологът Франческо ле Фоке пред „Кориере дело Спорт“.

„Само месец по-късно тази всеобща радост се превърна в огромна трагедия. Хиляди хора на едно място, на сантиметри един от друг, прегърнати и крещящи в лицата си. Идеалната среда за разпространението на всякакви вируси. Сигурен съм, че всеки един от тези хора по никакъв начин не е искал да пропусне мача, дори и да е имал лека температура или слаби симптоми на заболяване. Сега това звучи страшно, но тогава коронавирусът изглеждаше като далечна заплаха“, допълва Ле Фоке.

Позицията му се споделя от професор Фабиано ди Марко – шефът на белодробното отделение на болница „Папа Йоан XXIII” в Бергамо. Това е лечебното заведение, което е в епицентъра на заразата, която бързо обзе северната италианска провинция Ломбардия, където са Милано и Бергамо.

Два дни след мача между Аталанта и Валенсия в града за лечение е приет първият болен от коронавирус. Това е 38-годишният Матео от съседното градче Лоди. Той е научен работник, който води здравословен начин на живот и доброволец към Червения кръст. Два дни по-рано се е оплакал от симптомите, но е пратен да се лекува у дома. На 21 февруари вече е приет в болница заради влошеното си състояние. Добрата новина за него е, че вече е излекуван.

„Чувал съм различни версии за бързото разпространение на болестта в Ломбардия. Моята гледна точка е, че мачът на Аталанта срещу Валенсия има огромна роля.

За съжаление това е биологичната бомба, която взриви Италия и Испания“, потвърждава Ди Марко.

Млади и стари, мъже и жени. Всички, които през годините са подкрепяли Аталанта в добри и лоши времена, искат да са на стадиона в Милано. Все пак за първи път техният скромен отбор е на позиция, в която големите грандове от провинцията Интер и Милан могат само да мечтаят в момента. Историческа възможност, която не бива да се пропуска.

„Искам да ви информирам, че моят син Едоардо ще пропусне днешните си уроци в училище. Той ще има частен урок по културата и историята на Бергамо, който ще посети заедно с баща си. „Форца Аталанта“, пише един родител в извинителната бележка на сина си за отсъствие от училище.

Снимка на бележката беше споделена в социалните мрежи от кмета на Бергамо Джорджо Гори, който не скри радостта си от тази проява на местен патриотизъм. По това време градът е подвластен на еуфорията от мача и никой не мисли за някакъв си Китайски вирус, въпреки че първият случай на COVID-19 в Италия е докладван в Рим още на 31 януари. Сега Джорджо Гори със сигурност съжалява, че е допуснал такава масова миграция на местни хора заради един мач и така е допринесъл за разпространението на опасната зараза.

На 19 февруари, на гарата в Милано, се засичат два влака. С единия пристигат хиляди фенове на Аталанта. В другия са част от 2500-те привърженици на Валенсия, дошли за мача. Фоторепортажите свидетелстват, че двете агитки не се държат враждебно. Вместо това се прегръщат, разменят целувки и напитки. Испанци и италианци пият бира от една и съща бутилка в знак на приятелство. Едва ли някой е предполагал, че може да бъде заразен. Въпреки че само няколко дни по-рано в региона на Валенсия са регистрирани заболели от коронавирус. Седмици след този мач ще избухне страшна епидемия, която ще отнеме живота на хиляди.

Седем дни след двубоя испанският журналист Кике Матео дава положителна проба за COVID-19. Той е първият доказано заразен в рамките на град Валенсия, въпреки че към онзи момент в Испания има само 16 регистрирани случаи на заразата. На 16 март футболният клуб Валенсия обяви, че 35% от играчите, треньорите и служителите на клуба са инфектирани с коронавирус. Сред обявените имена на заразените са тези на Есекил Гарай, Елиаким Мангала и Хосе Гая, треньорът Франсиско Камараска и лекарят Хулиан Алиага.

Интересното е, че в Аталанта има само един доказано заразен с COVID-19. Това е вратарят Марко Спортиело. Неговият случай беше обявен само преди два дни и се уточни, че той няма никакви изявени симптоми на заболяването. Това стана точно две седмици след реванша между двата отбора, който се игра пред празни трибуни на „Местая“ и италианския тим спечели с 4:3. На стадиона нямаше зрители, но по улиците хиляди фенове на тима бяха един до друг, за да гледат заедно мача.

Бързото разпространение на коронавируса заради мача между Аталанта и Валенсия е доказателство за начина, по който се пренася заразата. Освен това футболната среща е показателна, че взетите мерки за спирането на първенствата в цяла Европа е изключително правилен ход.


image0 (9K)