НАЙ-НОВИ:

Учени откриха един от първите симптоми на рака на белите дробове

Британски учени онколози са успели да определят един от  първите симптоми на развиване на рак на белите дробове, който мнозина от нас могат да пренебрегнат, смятайки го за нещо дребно.

Според експертите, цитирани от сайта zdrave.to обаче, колкото в по-ранен стадий успеем да хванем заболяването, толкова по-добре. Ето защо не трябва да пренебрегваме сигналите, които ни изпраща тялото ни.

[ad id=”225664″]

Така според учените появата на дрезгав глас може да е един от първите симптоми на страшната диагноза рак на белите дробове.

Говорейки за дрезгав глас, експертите отбелязват, че това не винаги е признак на рак. Въпреки това, когато се появява странен дрезгав глас, който не минава дълго време, учените съветват незабавно да потърсите лекар.

“Винаги обръщайте внимание на внезапната поява на дрезгав глас, който продължава няколко седмици. Това може да е сигнал за появата на рак. Знаейки това може да обърнете внимание на симптома навреме”, казват лекарите.

Според експертите наследственото предразположение влияе върху появата на рак на белите дробове. Установено е, че много пациенти имат семейна анамнеза за появата на това заболяване – сред техните роднини има случаи на рак на белите дробове. В допълнение, учените са забелязали връзката между появата на рак на белия дроб и наличието на хронични белодробни заболявания, по-специално туберкулоза.

[ad id=”263680″]

Също така играе голяма роля и екологичната среда, в която живеят хората. Според експерти, животът в индустриалните райони, с много фабрики и заводи, както и в близост до магистрали с многото изгорели газове значително увеличават риска от рак на белите дробове. Степента на разпространение на този вид рак в популацията на тези региони е постоянно над средната.

Освен това рискът за рак на белите дробове е по-голям при хора, работещи с токсични вещества като арсен, азбест, хром и никел. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Една жена почина, а четирима души са ранени след пътен…