НАЙ-НОВИ:

Учени: Киселото мляко намалява риска от рак на белия дроб

Ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от белодробен рак, предаде БТА. Авторите на изследването от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, отбелязват, че консумацията на кисело мляко не трябва да се обезсърчава, и че е нужно да се преразгледат потенциалните ползи от консумацията на млечни продукти.

Американски диетолози препоръчват да се консумират не повече от три порции млечни продукти дневно. Добре е освен това млечните продукти да са обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини.

Тези препоръки са базирани върху проучвания, които показват, че наситените мазнини в пълномаслените млечни продукти увеличават нивото на лошия холестерол.

Предишни изследвания показват, че млечните продукти съдържат калций, калий, магнезий, витамини К1 и К2 и пробиотици, които допринасят за здравословно хранене. Други изследвания установили, че консумацията на млечни продукти, по-специално сирене и кисело мляко, е свързана с по-малък риск от диабет тип 2.

Специалистите от университета Вандербилт анализирали резултатите от 10 изследвания, обхванали над 1,4 милиона души в САЩ, Европа и Азия. Те проучили консумацията на диетични фибри и кисело мляко от участниците и след това проследили колко от тях развили белодробен рак.

Резултатите показват, че при хората, които изяждат около една кофичка кисело мляко дневно, рискът от белодробен рак е с 19 процента по-малък. Освен това хранителният режим с високо съдържание на фибри, включващ плодове, зеленчуци, хляб, понижава риска от белодробен рак с около 15 процента, независимо от консумацията на кисело мляко.

Когато участниците преминали към диета, която включва редовна консумация на фибри и кисело мляко, рискът от белодробен рак намалял с 33 процента. Учените смятат, че полезният ефект се дължи на пребиотичните фибри и пробиотиците в киселото мляко.

OFFNews Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Руски полицаи нахлуха в щаба на опозиционната партия "Другата Русия"…