НАЙ-НОВИ:

Учени от Бон: Covid-19 не живее във въздуха, не се задържа по плодове, зеленчуци и хляб

Центърът по вирусология в Бон направи поредните разкрития за новия коронавирус, който предизвика пандемия в света, предаде скопския ТВ “Канал 5”.

Според германските учени вирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не се запазва върху плодове и зеленчуци, хляб и други хранителни продукти. Върху метал и пластмасови части вирусът се задържа за около 3 часа, а по-дълго живее във вода – в тоалетната чиния, в мивката в кухнята, върху мокри повърхности, тъй като влагата благоприятно се отразява на силата, с която действа вируса. Той може да попадне и върху дрехите, но не са констатирани случаи на заразени чрез дрехите.

Основният начин на предаване на вируса е чрез въздушни капки. Заразата може да се предаде и при директен контакт с заразено лице от коронавирус, при ръкуване и прегръдки с него, ако след това се докосне лицето – очите, носа и устата.

Носенето на маски и ръкавици е въпрос на личен избор. Най-важното нещо, което ще учените препоръчват срещу заразата е, да се спазва социална дистанция и редовно да се мият ръцете.

Faktor.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
До 21:27ч на 2 април Луната е в знак Рак…