НАЙ-НОВИ:

Учени: Аспиринът предпазва белите дробове от мръсния въздух

В ново изследване американски учени твърдят, че аспиринът и другите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) възпрепятстват възпалението на белодробните клетки и могат да ги защитят от замърсения въздух.

Резултатите са публикувани в в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicin.

Мръсният въздух уврежда краткосрочно и дългосрочно организма ни. Един от начините, по които вреди, е възпалението на клетките на белите дробове. Затова е логично да се предположи, че аспиринът и другите НСПВС могат да имат защитно действие.

В посоченото проучване експертите са използвали база данни от дългосрочно изследване от 1960 година, което проследява здравословното състояние на 2280 доброволци от район в Бостън. В този район от 1995 г. се правели редовни измервания на качеството на въздуха. Изследователите анализирали над 3000 посещения при лекари през периода 1995-2012 г. (повече от 1000 доброволци на средна възраст 72 г.).

Както се очаквало, при хората подложени на въздействието на замърсен въздух в деня на изследванията, функциите на белите дробове били влошени. Състоянието на дробовете след скорошен прием на нестероидни противовъзпалителни средства било по-добро, от случаите, в които тези препарати не били използвани.

Според оценката на учените белите дробове на хората, които приемали посочените лекарства, почти два пъти по-рядко страдали от последствията от замърсения въздух. Резултатите показали, че аспиринът и другите НСПВС могат да защитят белите дробове от кратковременни вредни емисии.

“Важно е да се минимизира въздействието на мръсния въздух, което е свързано с множество неблагоприятни последствия за здравето от рак до сърдечносъдови заболявания”, казва водещият автор на проучването Хю Гао, научен сътрудник в Училището за обществено здраве “Мейлман” към Колумбийския университет.

image1 (9K)

Изследването има някои ограничения. Първо, учените се доверяват на субективните впечатления на хората приемали нестероидни противовъзпалителни средства, които могат да бъдат и погрешни.

Второ, не са били определени дозата и приема на тези препарати, необходими за реална защита на белите дробове от краткотрайни вреди.

Трето, ефектът се наблюдавал само при хора, които приемат аспирин, а извадката на използвалите други НСПВС е твърде малка, за да има обективна оценка за потенциала на преимуществата им.

Авторите отбелязват, че е необходимо по-мащабно изследване, преди посочените лекарствени средства да бъдат обявени за сигурна защита от замърсения въздух. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Този политически продукт е стремеж да се възстанови справедливостта. Аз…