Уникален музей на илюзиите отваря врати

Уникален музей на илюзиите отваря врати в края на месец февруари във Велико Търново, съобщава borbabg.com.

Голяма част от експозицията му вече е подредена, като за начало посетителите ще могат да видят 70 уникални експоната от целия свят, да наблюдават нагледно основни физични закони и да изпитат магични преживявания.

Музеят е разположен в старинна сграда на площад „Велчова завера“, която доскоро функционираше като хотел, а преди това – като банка. Простира се на площ от над 500 кв. метра. Инвеститори в новата местна атракция, която ще събира и гости от целия свят, е Сдружение „Аз, музеят“ на седем млади бизнесмени, опериращи в различни браншове. Негов председател е Петър Бояджиев, решил заедно със свои приятели да купи имота и да обогати основния туристически продукт на старата столица, вместо да го превърне в поредния хотел или търговски център.

ВСИЧКИ ЕКСПОНАТИ В МУЗЕЯ СА АВТОРСКИ И ЗА ТЯХ СА ЧЕРПЕНИ ИДЕИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ. Това ги прави уникални, като за общото впечатление ще допринасят звук и светлина.

Музеят на магията ще разполага с голяма зала от около 100 кв. м и с още 14 по-малки помещения. Гостите ще се изкачват по вити стълби с метална орнаментика.

Над 70 са експонатите в музея, които ще създават различни илюзии. Всичките са събирани от над 50 държави, сред които САЩ, Тайланд, Виетнам, Финландия. Забавление и наука ще се преплитат и в световноизвестната Стая на Еймс, в Обърнатата и Огледална стая, ще има левитиращи кълба, 3D картини, диск на Ойлер, холограми и др. На по-късен етап ще бъдат обособени още три помещения, сред които ще има и такива за оптични илюзии с огледала. Колекцията периодично ще бъде обогатявана, за да поддържа изследователския дух на посетителите.

Новата забележителност е създадена и с образователна насоченост. Пред учениците нагледно ще бъдат разкривани законите на физиката и особеностите на психологията. Средношколците ще могат да наблюдават физични реакции и опити, които ги няма в учебните лаборатории.

ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ АТРАКЦИИ НА НОВИЯ МУЗЕЙ ЩЕ Е ПЯСЪЧНА СКУЛПТУРА НА ЦАРЕВЕЦ. Тя е близо четириметрова и дори ще представя спектакъла „Звук и светлина“. Музеят ще предлага и интерактивна гледка на града отпреди повече от век, която посетителите ще наблюдават чрез 3D очила.

Цените на билетите:

12 лева, 8 лева за деца, за деца под 7 г. входът ще е безплатен. Родители с две и повече деца могат да разчитат на пакетна цена от 35 лв.


image0 (9K)