НАЙ-НОВИ:

Украйна въвежда визов режим с Русия?

Министерството на външните работи на Украйна се готви да въведе в действие визов режим с Русия и очаква съответстващи политически решения, заяви в петък външният министър на Украйна Павел Климкин на пресконференция за работата на ведомството през 2018 година, предават ТАСС и агенция “Фокус”.

„Само визов режим с Руската Федерация ще бъде ефективен и ще ни позволи да контролираме кой и как идва от Русия“, отбеляза той, като добави, че за това е „необходимо политическо решение“.

По думите на Климкин, МВнР на Украйна вече се готви за този процес. „Ние се готвим за това. Пресметнахме колко допълнителни усилия са ни нужни – и консулски и технически, за да задействаме (визовия режим с Русия)“, уточни той.

Първият ход в това направление, по думите на Климкин, е изработването на програмно обезпечение, необходимо за внедряването на електронна система с предварително уведомяване за пътувания на руски граждани в Украйна.

„Трябва да предприемем следващата стъпка, включително да направим програмно обезпечение: руснаците трябва да предупреждават за своите пътувания и това задължително ще бъде въведено“, отбеляза той.

В момента при влизане в Украйна трябва да се премине биометрически контрол: от всички руски граждани се взимат пръстови отпечатъци, а освен това от тях се иска биометричен задграничен паспорт и документи, потвърждаващи целта на визитата.

В по-близките планове на Киев е въвеждането и на електронна система за предварително уведомяване за пътуване на руснаци в Украйна. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
В дадени звена в България работят повече хора от нужното.…