Украйна вече е склонна се примири със „Северен поток 2“

Директорът на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко призна, че Киев на практика няма шансове да спре строителството на газопровода „Северен поток – 2“ по дъното на Балтийско море, пише „Московский комсомолец“, цитиран от „Фокус“.

[ad id=“225664″]

„Това е невероятно тежък бой и ние имаме малко шансове да го спечелим“, заяви Витренко. Той допълни, че компанията му предприема всички законни мерки, за да спре осъществяването на руския проект.

Според директора на компанията е напълно възможен сценарий, при който стартирането на проекта, заедно с двете разклонения на „Турски поток“ ще лиши Украйна от пари от транзит на руски газ към Европа.

[ad id=“263680″]

„Северен поток-2“ ще позволи на Русия да доставя на Европа 55 милиарда кубически метра газ ежегодно. Стартът на строителството е насрочен за края на 2019 г. На практика всички страни, през чиято икономическа зона ще премине обектът, са дали съгласие за това. Засега все още не е определена единствено Дания.

[ad id=“236999″]

По-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, че „Северен Поток-2“ ще лиши Украйна от три милиарда долара ежегодно, които тя използва за издръжка на армията си.


image0 (9K)