Уволненият шеф на ББР Стоян Мавродиев: Премиерът е подведен!

Премиерът е бил сериозно подведен от предоставени му анализи. Това обяви в „Лице в лице“ по бТВ изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев по повод на поисканата му оставка от министър-председателя Бойко Борисов.

Той добави, че група медии разпространяват фалшиви новини по негов адрес. „Банката не е извършила нищо нередно, нито екипът на банката е извършил нещо нередно. Това е доста несправедливо към целия екип – да живее с усещането за нещо нередно, въпреки че тези хора работят денонощно в последния месец“, каза Мавродиев. Цялата атака идва от една медийна група и един бизнесмен – от „Капитал“ и Иво Прокопиев. Тяхната цел е да съборят банката, тъй като Прокопиев има няколко дела за пране на пари, по мои сигнали. Това е поредното фалшиво обвинение срещу ББР и лично срещу мен. Това е лична вендета и лична атака. Те водят съзнателно подривна дейност срещу банката, действат като терористична група.

Оставката на Мавродиев беше поискана заради отпуснат от ББР кредит от над 70 млн. лв на фирма, свързана с колекторска дейност.

По тези 75 милиона се работи много преди кризата с коронавируса, с множество звена на банката. Ние спечелихме тази сделка в надпревара с няколко търговски банки.

Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона активи, от тях 150 милиона лева са сериозни активи от недвижими имоти.

Това е една добра сделка- Тя е обезпечена над 5 пъти. От тази сделка ББР ще спечели над 30 млн. лева за 19-годишния период, които ще влязат в банката.

Сделката прочиства портфейлите на двете банки – Пощенска и Общинска. ББР директно им превежда парите, които те могат да насочат към малкия и среден бизнес.

Тези 75 млн. лева не са от 700-те, които сега се отпускат на ББР. Ние подпомогаме на 8500 компаниии, които са получили кредити от двете банки.

Банката внася дивиденти в държавата, посочи Мавродиев. За 2 години и половина активите на ББР са нараснали.

Той заяви, че банката работи по всички световни стандарти. „Искам всички да разберат, че нито екипът на банката, нито ББР са извършили нещо нередно по конкретната сделка, за която бяхме обвинени. Доста е несправедливо към целия екип на банката да бъде обвиняван, при положение, че тези хора работят денонощно в последния месец, за да напишат и направят тези програми в полза на бизнеса и вършат своята работа честно, отговорно и почтено с много високо ниво на професионализъм. Благодаря им и се гордея с този екип“, допълни той.


image0 (9K)