НАЙ-НОВИ:

Туск: Русия е стратегически проблем за ЕС

Русия е “стратегически проблем” за ЕС, а не “стратегически партньор” – това заяви Доналд Туск в сряда в Колежа на Европа в Брюж, Белгия. Според Туск основната му цел като ръководител на Европейския съвет е била “единството на ЕС”, а едно от основните предизвикателства е “агресивната политика на Кремъл”, съобщава ТАСС.

Трябваше почти всяка седмица публично да напомням на други [лидери на ЕС], че Русия не е наш стратегически партньор, а нашият стратегически проблем. Дори ме нарекоха маниак, защото бях толкова фокусиран върху тази тема”, каза председателят на Европейския съвет.

По думите му, основната му цел като ръководител на Европейския съвет е била “единството на ЕС”, а едно от основните предизвикателства е била “агресивната политика на Кремъл”.

“Бях (и оставам) убеден, че в тази игра на карта е поставена не само независимостта на Украйна и сигурността на Централна Европа, включително и на моята страна, но и суверенитетът на Европа като политическо образувание. И не се съмнявах, че стратегическата цел на Путин е не само възстановяване на контрола над териториите на бившия Съветски съюз, но и системно отслабване на ЕС, провокирайки вътрешни разногласия “, заяви още Доналд Туск.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Вятърът днес ще бъде със скорост около 20-30 км/ч. По-силни пориви…