НАЙ-НОВИ:

Турция с апел към Гърция: Егейско море да бъде море на приятелството!

Призивът идва на фона на инцидента с гръцкия военен министър Панос Каменос. На 29 януари турски военни попречиха на политика от Атина да почете паметта на гръцки военни, загинали на оспорвания необитаем остров Кардак

[ad id=”263680″]

“Нека Егейско море да бъде на приятелството”, каза днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от в. “Хюриет”. Малко преди да отлети за Беларус, Йълдъръм заяви пред журналисти, че е провел вчера телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас, уточнява Новини.бг.

“Ние обсъдихме някои спорни въпроси. Аз призовах господин Ципрас да се въздържа от създаване на напрежение”, заяви той.

Думите на Йълдъръм дойдоха на фона на инцидента с гръцкия военен министър Панос Каменос. На 29 януари турски военни попречиха на политика от Атина да почете паметта на гръцки военни, загинали на оспорвания необитаем остров Кардак (на гръцки Имиа).

 

[ad id=”218001″]

 

Парчето земя стана повод за конфликт между Анкара и Атина преди 22 години. Тогава при падане на гръцки хеликоптер загинаха трима души.

Атина обвини съседката си, че е използвала оръжие срещу нейните военни и двете членки на НАТО бяха на ръба на войната.

Конфликтът бе потушен едва след твърдата дипломатическа намеса на САЩ.

В сряда примерът на Турция посочи още, че проблемът с острова трябва да се реши по дипломатически път. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Новата Мис Плеймейт Нора Недкова каза, че с гордост ще…