Турция отново заплаши, че ще ни залее с нелегални мигранти

Турция ще спре да ограничава достъпа на нелегални мигранти до Европейския съюз, ако до края на годината турските граждани не получат право да пътуват без визи в него. Това заплаши отново турският министър по въпросите на Европейския съюз Омер Челик.

Европейският съюз и Турция имат споразумение за либерализирането на визовия режим и реадмисия на мигранти. За да влезе в сила то, Евросъюзът настоява Турция да промени своите антитерористични закони. Анкара пък заплашва да престане да спира мигрантите по пътя им към западните страни.

Междувременно в южната ни съседка увеличиха с още 3 месеца действието на извънредното положение. То беше въведено след опита за военен преврат на 15 юли.

Продължават уволненията и арестите на предполагаеми привърженици на организаторите на метежа. До момента са уволнени над 100 хиляди служители в различни сфери: учители, университетски преподаватели, съдии, лекари, полицаи, прокурори, военни. Смята се, че са задържани 32 хиляди души.

Вчера беше обявено, че Турция е готова да организира референдум за въвеждането на „президентска република“. Това би легализирало огромната власт, която упражнява турският президент Реджеп Тайип Ердоган, коментират политически наблюдатели.


image0 (9K)