Турските медии възхитени от Борисов: Българският премиер подкрепя Турция

Медиите в Турция са възхитени от вчерашната лекция на премиера Бойко Борисов в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

[ad id=“263680″]

Държавната информационна агенция на южната ни съседка и един от близките до властта вестници твърдят, че Борисов е застанал зад Ердоган в скандала между Анкара и НАТО от последните няколко дни. Турският президент разпореди изтеглянето на 40 войници от учение на Алианса в Норвегия. Причината – компютърна симулация, в която като „вражески лидер“ е бил посочен именно Реджеп Ердоган. Генералният секретар на НАТО се извини за случилото се. Той посочи, че вината е на външен подизпълнител и по случая се води разследване. В Анкара обаче не приеха извинението. И докато близки до властта медии тиражират конспиративни теории, един от президентските съветници заговори за излизане от НАТО.

На този фон дойде и вчерашното изказване на Борисов в УНСС: „Това че президентът Ердоган оттегли своите военни от ученията в Норвегия е знак, който аз отдавна поставям на Европейските съвети. Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция и президента Ердоган са на пълно отричане – няма тема, по която да се сближат (…). Това е най-силната армия в Южния фланг на НАТО. Е ли логично да считаш, че един човек е изцяло неприемлив за тебе и в същото време да му дадеш пушката с патроните и да ти пази гърба…? И то не мина много време, и това се случи (…) Политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство“.

[ad id=“225664″]

Борисов критикува политиката на Европейския съюз за Турция„, пише „Анадолската агенция“. Турската държавна медия твърди, че нашият министър-председател е „похвалил“ бойкота, който Анкара обяви на НАТО.

Популярният вестник „Сабах“ е още по-категоричен в своето заглавие: „Българският премиер Борисов подкрепя Турция„.

novini.bg


image0 (9K)