Туроператори няма да могат да предлагат екскурзии с цена, по-голяма от застраховката им

Туроператори няма да могат да предлагат екскурзии, чиято стойност надхвърля размера на застрахователната им полица. Такава промяна в законодателството ще предложи Министерството на туризма след като круиз на българи до Канада се провали,  а хората бяха принудени да платят част от нощувките и връщането си в България без да са обезщетени до този момент, съобщава dnevnik.bg

Пред Нова телевизия ресорният министър Николина Ангелкова съобщи, че подобен казус възниква за пръв път в практиката на министерството. Туроператорът е имал договор за застрахователно покритие в размер на 25 хил. лв., а общата стойност на пътуването на туристическата група е 85 хил. лв., поясни тя. Според Кодекса за застраховането туристическата компания е длъжна да разпредели парите пропорционално между всички ощетени, а за останалото те ще трябва да предявят претенциите си чрез съда. Министерството ще съдейства, обеща Ангелкова.

[ad id=“225664″]

Тя призова потребителите да четат дребния шрифт и да обръщат внимание върху размера на застрахователното покритие на туроператора, когато купуват екскурзия, и ако сумата е малка, да се въздържат да сключват договор.

Ангелкова каза, че ще сезира прокуратурата, защото туроператорът е започнал процедура по ликвидация, а едновременно с това е заявил намерение да регистрира ново дружество.


image0 (9K)