НАЙ-НОВИ:

Трюфелът – кулинарното изкушение

Трюфелите са символ на благосъстояние и богатство, но това не винаги е било така. Те са били използвани от древните гърци и римляни като афродизиак. По-късно през Средновековието от тях са се възползвали само селяните.

По време на Ренесанса вкусните трюфели са били преоткрити и влизат в европейката кухня. В наши дни трюфелите по-често се използват като добавка.

Какво ги прави толкова скъпи?

Причините за това са няколко – на първо място те се намират доста рядко, а и растат при определени климатични условия. Има стотици разновидности от тези подземни гъби, но едва няколко от тях са истински ценени и търсени.

Друга причина за това е трудността, която се създава при тяхното намиране. За да се намерят трюфели, са необходими обучени кучета, като най-често се използват дребни породи, които са достатъчно бързи и пъргави.

Кучетата се обучават и преминават през тестове за кучешка интелигентност.

В миналото за намирането на трюфелите са използвани женски прасета, тъй като усещали миризмата им, но рискът животното да похапне ценната находка, се оказвала твърде голяма. Търсенето на трюфели с прасета водело до доста големи загуби, затова започнало и обучението на кучетата.

Подобни кучета всъщност са изключително ценни и се продават само в специални развъдници – те имат родословие в професията. Според източници едно такова куче може да струва няколко хиляди евро.

Легенди се носят и за хората, които събират ценните гъби. Събирачите често тръгват със своите помощници, кучетата, когато падне здрач. Според някои легенди съществуват скрити календари, върху които големи майстори са отбелязвали местата, където са намирали тези ценни гъби, а също и датите, когато са се “появили”.

Смята се дори, че за търсенето на трюфели от значение са и фазите на Луната. Трюфелите се събират в определени месеци – различните видове се търсят през различно време от годината. Черният летен трюфел, например, се търси през месеците от май до септември. Цената му стартира от около 200 евро за килограм.

Черният зимен трюфел пък се търси между декември и март – цената му започва от 1000 долара за килограм. Белият трюфел съвсем заслужено може да се нарече шампионът в семейството на трюфелите – той е изключително рядък вид и за разлика от други видове трюфели не могат да бъдат отглеждани изкуствено. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови
Виж още:
Днес облачността ще е предимно значителна. През нощта, главно в…