НАЙ-НОВИ:

Тръмп се е обадил на Путин по телефона

По инициатива на американската страна днес се е състоял телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. За това съобщава официалният сайт на Кремъл.

[ad id=”225664″]

Доналд Тръмп е поздравил Владимир Путин с победата на президентски избори. Двамата лидери са се изказали за развиване на практическото взаимодействие в различни направления, в това число и по въпросите на осигуряването на стратегическа стабилност и борбата с международния тероризъм. В частност е била обсъдена необходимостта от координирани усилия за ограничаване на надпреварата във въоръжаването.

[ad id=”263680″]

Двамата президенти са обменили мнения и за активизиране на икономическото сътрудничество. Отделно е била засегната темата за енергетиката.

Обсъдени са били сирийският проблем и вътрешно украинската криза. И от двете страни е отбелязана необходимостта от предприемане на бързи действия за тяхното урегулиране.

[ad id=”236993″]

Двамата лидери са иразили удовлетворение от видимото намаляване на напрежението около корейския полуостров. Акцентирано е върху целесъобразността от продължаването на последователни усилия за разрешаването на ситуацията с мирни, дипломатически средства.

Уговорено е развитието на по-нататъшните двустранни контакти, включително с оглед на промените в ръководството на Държавния департамент на САЩ. Особено внимание е било обърнато на проучването на въпроса за евентуална среща на високо равнище.

[ad id=”236999″]

Като цяло разговорът е бил с конструктивен и делови характер и е бил ориентиран към преодоляване на натрупалите се проблеми в руско-американските отношения, обясняват от Кремъл. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Само дни преди историческото посещение на външния министър на Гърция…