Тръмп праща армията на границата с Мексико заради нелегалните мигранти

Мексиканските власти обещават да помогнат за блокиране на кервана от над 7500 мигранти от Централна Америка, който се придвижва към границата на САЩ

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп събуди американците с ранен „туит“, в който извести, че изпраща военните по границата с Мексико в опит да предотврати незаконните влизания в страната – мярка, която той описа като „спешна“ за нацията, съобщава изданието The Hill, цитирано от „Фокус“.

„Брандън Джъд от Националния съвет за граничен патрул е прав, когато казва, че демократите вдъхновяват закони, които правят трудно да спрем хората на границата. Това трябва да бъде прекратено, но аз изпращам военните за справяне с тази спешна ситуация. Те ще бъдат спрени“, казва в поста си в социалната мрежа „Туитър“ Тръмп.

Миналата седмица лидерът на Вашингтон загатна, че ще използва военните, за да спре „кервана“ от мигранти от Централна Америка, броят на които – според съобщенията в медиите – надхвърля 7500 души.

„Трябва много настоятелно да помоля Мексико да спре тази „атака“ – и ако не успея да го направя, ще призова военните на САЩ и ще затворя нашата южна граница!“, написа Тръмп в по-ранен „туит“.

В рамките на митинг в Уисконсин, проведен в сряда (местно време), американският президент увери, че „военните са готови“ да помогнат за гарантиране на сигурността по границата с Мексико.

Посланикът на латиноамериканската страна в САЩ Геронимо Гутиерес заяви в понеделник, че Мексико ще продължи да работи за спиране на нелегалната имиграция в страната и ще сътрудничи с администрацията на Тръмп, за да блокира опита на тези 7500 души са влязат на територията на САЩ.

Към настоящия момент няма официален коментар от Пентагона по темата. Миналата седмица обаче говорител на Министерството на отбраната поясни, че армията не е натоварена със задачата да подкрепи силите, които работят за осигуряване на границата – Националната гвардия на САЩ.


image0 (9K)