Трудна победа за Люис Хамилтън в Монако

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели четвъртата си победа от шест кръга през сезона във Формула 1, след като издържа на атаките на Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул) в Монако и завърши с преднина от 0.537 секунди. Холандецът все пак не финишира втори заради наказание, като вместо него останалите места на подиума заеха Себастиан Фетел (Германия, Ферари) и Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес).

Люис Хамилтън поведе в първия завой след перфектен старт от линията, а Макс Ферстапен атакува свирепо Валтери Ботас, който обаче караше по състезателната линия и запази второто си място. Себастиан

Фетел защити четвъртата позиция в първия завой, а зад него Даниел Рикардо (Австралия, Рено) спря по-късно от Кевин Магнусен (Дания, Хаас) и го изпревари в ускорението.

В първата обиколка имаше и лек допир. Кими Райконен (Финландия, Алфа Ромео), в своето състезание номер 300 във Формула 1, бе близо до катастрофа с Ланс Строл (Канада, Рейсинг Пойнт), но двамата се разминаха без сериозни последствия.

Разликата между първите четирима и групата преследвачи нарасна значително в първите няколко обиколки. В шестата тя беше 11 секунди между Фетел и Рикардо, като австралийският пилот на Рено правеше изоставаше с по 3 секунди на обиколка срещу времето 1:16 минути на лидерите и забавяше всички останали зад себе си.

Междувременно, Шарл Льоклер (Монако, Ферари) бе във фокуса на вниманието, след като представителят на домакините стартира от дъното на решетката, но направи много силно състезание. В деветата обиколка обаче той атакува Нико Хюлкенберг (Германия, Рено), но допря бариерата, завъртя се и спука гума. Някои от пилотите се възползваха от последвалата поява на автомобила по сигурността, включително двамата от Мерцедес, които обаче сложиха различни гуми – Хамилтън със средната смес и Ботас с твърда. Точно по това време беше съобщено, че Ферстапен ще бъде наказан под някаква форма заради атаката си срещу финландския пилот на Мерцедес по-рано в състезанието.

Междувременно, гумата на Льоклер бе бързо сменена и той беше в пилотския състав, но на последно място и с обиколка изоставане от лидерите. Французинът можеше да стигне само с чудо до точки и бе амбициран да го направи, но отпадна в течение на състезанието.

Влизанията в гаража разбъркаха челната четворка, въпреки че Хамилтън все още водеше. Към 20-та обиколка обаче разликата между него и преследвача Ферстапен намаляваше, а холандецът беше с твърдата смес и можеше да изкара цялото състезание без бокс, докато за британеца това не бе сигурно. Зад тях караше Фетел и след него Ботас, а всичките четирима бяха струпани в рамките на две секунди.

Стюардите решиха да накажат Ферстапен в 27-та обиколка. Той получи пет секунди над крайното си време за опасна маневра, от което със сигурност нямаше как да бъде доволен. След кратко съвещание с гаража на Ред Бул холандецът реши да атакува Хамилтън и да го поведе с поне пет секунди, но тази маневра не дойде дълго време.

„Може би съм с грешните гуми, хора“, обърна се Хамилтън към гаража на Мерцедес в 42-та обиколка, но отговорът бе успокояващ, въпреки че Ферстапен продължаваше да кара на опашката на Мерцедес-а.

Ситуацията се запази още десетина обиколки и холандецът продължаваше да изостава с половин секунда, а с наказанието реално бе дори четвърти.

Хамилтън все пак устиска на атаките на Ферстапен, дори и след лек допир, и спечели редовно Гран при на Монако. Наказанието изпрати Ферстапен на четвърто място, а втори завърши Фетел с изоставане от 2.180 секунди срещу времето на победителя. Ботас финишира трети с по-малко от секунда зад Ботас.

С този финал на състезанието Хамилтън вече води със 17 точки на върха в класирането пред съотборника си от Мерцедес – Валтери Ботас. Ферстапен и Фетел са далеч назад съответно на трето и четвърто място.


image0 (9K)