НАЙ-НОВИ:

Три лесни начина да се преборим с мускулната треска

Ако сте от хората, които все още чакат удобния момент, спомнете си, че лятото е съвсем близо и плажовете ви чакат. Така че, хубаво е да съберете нужната воля и да посетите най-близката фитнес зала до вас.

С упражненията обаче идва и мускулната треска. Някои хора харесват това чувство на лека болка в тялото, което означава, че сте си свършили добре работата и наистина сте имали нужда от раздвижване. Фитнес треньорите свързват този малък дискомфорт със стягане на мускулите и определят мускулната треска като „хубава болка“.

Почти всяко едно упражнение може да предизвика това чувство. Това означава, че тялото ви не е запознато с тренировката, която правите или сте се претоварили повече от необходимото. Според учени, дискомфортът се дължи на това, че тялото се възстановява след фитнеса. Схващанията не са единственият признак на мускулната треска. Също така може да се появи подуване, както и намаляване на силата и обхвата на движенията ви. Когато повторите упражненията, болката постепенно ще отмине и с редовната физическа активност напълно ще изчезне.

Някои фитнес треньори съветват да не пропускате фитнеса заради мускулната треска. Хубаво е да тренирате въпреки болката, независимо, че това ще намали интензитета на упражненията ви. Може дори да се насочите към области, които не са засегнати от болката.

Топло и студено

Учените смятат, че един от най-добрите начини за намаляване на сковаването в тялото след тренировки, е да редувате престой в топла и студена вода. Двете имат противоположни ефекти – студът свива кръвоносните съдове и намалява притока на кръв, докато топлината прави точно обратното.

Въз основа на това някои спортисти редуват престой в топла и студена вода. Те определят това действие като стесняване и разширяване, което премахва отпадъчните продукти от мускулите и внася прясна кръв. Известен като контрастна терапия, този подход обикновено включва прекарване на една или две минути в студена вана, след което се премества в такава с гореща вода. После се повтаря многократно.

Според данни от 13 проучвания, контрастната терапия намалява болезнеността след тренировка повече отколкото почивката. Разбира се, това повтаряне на топло и студено може да има различен ефект върху всеки и затова се препоръчва първо да проверите състоянието на сърцето си преди да му причините такъв шок.

Масаж

Със сигурност един масаж е много по-приятен от седенето в ледена вана. Хубавото е, че учените също го препоръчват за намаляване на мускулната треска. Най-големият ефект обаче се постига, когато масажът се направи най-късно 24 часа след тренировка.

Възможните обяснения за доброто действие на масажа върху нас включват намаляване на възпалението в тялото, понижаване на стресовите хормони и грижа за нервната система. Друга теория е, че масажът увеличава притока на кръв към мускулите. Според проучвания, масажът след тренировка трябва да продължи най-много 30 минути.

Сок от вишни

Сокът от вишни е богат на вещества, наречени антоцианини, за които е известно, че намаляват възпалението в тялото. Точната доза от тази напитка не е ясна, но проучвания показват, че две чаши са достатъчни за постигане на желания ефект. Все пак, трябва да сте наясно, че съдържанието на захар не е малко и затова трябва да внимавате колко често посягате към напитката. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Властите в Китай забраниха временно търговията с диви животни в…