Трайчо Трайков: Само в руските ядрени реактори ли е бъдещето ни?

„Бъдещето на енергетиката не е във въглищата. Възможно е да има умни дигитални мрежи, докато тук някои си представят само руски ядрени реактори“, заяви Трайчо Трайков в студиото на „Плюс-минус“ по Нова телевизия. Така бившият енергиен министър отговори на изразеното мнение от Еленко Божков, член на Стратегическия съвет за развитие при президента Румен Радев, че „АЕЦ „Белене“ е неизбежен проект, въпреки че правителството прави всичко възможно да го избегне“.

„Росатом“ е един от малкото инвеститори, те няма как да не искат политически гаранции за проекта. Това обаче не означава, че искат фиксирана цена. Единствената гаранция от държавата е за политическа сигурност, която има финансови измерения. Представете си че утре зелени или други противници дойдат в България и решават да прекратят проекта, какво да се прави“, попита Божков.

„С тази заявка започваме в много слаба позиция, ако на руснаците им обещаеш, че нещо е неизбежно, можем да видим определен тип търговско поведение. Сега изглежда не много възможен – може да стане възможен само при две условия – или енергията да е задължение да бъде купувана на 4 пъти по-висока от сегашната, или държавата да я компенсира от парите на данъкоплатците“, отговори Трайков.

„Дали тази гаранция, която се иска в този си вид, трябва да се види дали не трябва да се изключва атомната централа от мрежата“, каза Трайков. Това е абсурд, репликира Божков. „Първо от ядрена сигурност, това е най-лошото и опасно една централа да остане сама“, добави експертът. Трайков от своя страна попита какво щеше да се случи днес, ако имахме построена централа и на разположение 4000 мегавата.

В коментар на репликата от вчера на Богомил Манчев, че цената на тока ще скочи 4 пъти, Божков каза, че има определени аргументи в подкрепа на подобна теза. „Цената на квотите се увеличава, защото се ограничава количеството на емисиите, дори в момента това може да рефлектира през септември и да се увеличи цената на тока. Цената на тока в момента се компенсират от един фонд, където има пари от продажба на емисионни квоти, ако ги намалим с 25% за България, това ще доведе до необходимост от увеличаване на цената на тока“, категоричен е Божков.

Източник: faktor.bg

 


image0 (9K)