НАЙ-НОВИ:

Трайков към Румен Петков: Добре, че “Белене” не е построена, трябваше да затворим половината икономика

Трайчо Трайков

“Слава Богу, че АЕЦ “Белене” още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двойна цена”. Това каза пред БНТ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му, “Белене” няма да се случи, защото подалите заявка компании, най-вече фаворитите “Росатом” и китайската CNNC нееднократно са казвали, че такъв проект не може без държавна гаранция, а държавата иска проектът да се реализира на изцяло пазарен принцип или без държавна гаранция.

Бившият енергиен министър предупреди, че сега, като се развива процедурата, е възможно на етап предложение на конкретни оферти държавата да се извърти – да не се окаже така, че пак българският данъкоплатец плаща, добави той.

Според председателя на АБВ Румен Петров, проектът “Белене” е закъснял с 12 години и България през това време загубила много. Като аргумент защо ни трябва “Белене”, той даде цената от АЕЦ “Козлодуй” – била най-ниската, но не стана ясно защо и от Втора атомна ще е така – Трайков обаче обясни, че за “Козлодуй” плащаме само разходи за персонал и гориво, докато при “Белене” ще има и пазарни елементи или някакъв вид държавна гаранция. Петков не пропусна и да провокира, като заяви, че Трайков го прекъсва, при това на два пъти, а Трайков му отвърна, че е много трудно да спечелиш спор с умен човек, но е невъзможно с такъв, който не е умен. Трудно е да намерите експерт, който да седне тук и да защитава строежа на АЕЦ “Белене”.

Присъствието на г-н Петков не е защото всички са в отпуск, а защото няма експерти, които да кажат, че трябва да похарчим пари, за да купуваме ток на двойна цена, иронизира Трайков пред БНТ. А Петков продължи с аргументите как Борисов бил “натиснат” и спрял АЕЦ „Белене” и даде пример как така бил спрян и “Южен поток”, та сега да не печелим от транзитна такса. Бившият енергиен министър подчерта и, че площадката на АЕЦ „Белене” не е подходяща – не е била преди 40 години, преди 30, преди 20, преди 10, както и сега. Трайков предупреди и, че при реализация на проекта, ще натоварим децата и внуците си да плащат милиарди и милиарди за ядрени отпадъци. Припомняме, че проектът “Белене” беше възобновен при третото управление на Бойко Борисов – преди малко над година и с аргумент как у нас не е по-сеизмично, отколкото в Япония. Самият проект беше спрян при първото правителство на Борисов, а сега тръгва с основен аргумент, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от “Атомстройекспорт” и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 млрд. лева, като е по-рантабилно да завършим проекта. Според доклад на БАН обаче, ако “Белене” е по-скъп проект от 10,5 млрд. евро, тогава става нерантабилен. А държавата зае позиция, че ядрената централа трябва да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което поставя и сериозният въпрос за цената на тока. Именно “Росатом” предупреди преди време, че такива проекти не стават без държавно участие! Faktor.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Тази вечер в епизода на турската теленовела "Сълзи от рая"…