НАЙ-НОВИ:

Томислав Дончев с радикална идея – да се ограничат правата на необразованите българи

Вицепремиерът чака предложения от министрите за съкращения. „Ако колегите не са достатъчно амбициозни, запазвам правото да гоним по-амбициозни цели. 130 000 души в момента работят в държавната администрация”, каза той

“В екипа ми имаше спор дали основното образование не е твърде ниска цел. Има аргументи средното образование да е задължително. Ние говорим за по-конкурентна икономика, богатството се формира, ако произвеждаш по-скъпи неща. След десетилетия, човек, който не може да смята, няма да може да се реализира на пазара на труда.” Това коментира в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по повод лансираната от него идея основното образование да стане задължително.

По думите му е необходима промяна в Конституцията, като след това държавата трябва да полага двойни усилия – полицаи, психолози.

„Полагат се усилия върнатите в училище деца да продължат да се обучават. В масовия случай големият проблем са семействата, които не ги подкрепят. За тях това не е ценност, карат ги да работят”, посочи Дончев.

„Щом законодателството има норма, съвсем логично е да има санкция за неизпълнението. Аз не съм убеден, че само и единствено глобите биха решили въпроса”, допълни той.

Според вицепремиера е редно да има ограничаване на права за хора, които нямат поне основно образование. Той се аргументира, че образованието е безплатно. Дончев изтъкна, че правителството полага много усилия в сферата на образованието, но е и необходимо училището да подготвя децата за ежедневието, тъй като сега това не е застъпено в необходимата степен.

„Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Те не знаят коя институция какви отговорности има. Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност”, попита риторично вицепремиерът. Той очаква предложения от министрите в кабинета за съкращения в администрацията.

„Ако колегите не са достатъчно амбициозни, запазвам правото да гоним по-амбициозни цели. 130 000 души в момента работят в държавната администрация”, каза още Томислав Дончев. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км…