НАЙ-НОВИ:

Томислав Дончев: Обсъждаме предсрочен вот. Няма да ставам премиер

В ГЕРБ обсъждат три варианта за излизане от кризата след започналите масови протести срещу правителството на Бойко Борисов и искането за оставката му. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като по-рано днес е имало среща между Борисов и представители на ръководството на управляващата партия. “Има три варианта – правителството остава, отива си или ново правителство в рамките на този парламент”, посочи Дончев пред бТВ. Вицепремиерът категорично отрече слуховете, че може да замести Бойко Борисов на министърпредседателския пост.

“Трудно е решението, защото трябва да се намери баланса между гражданския мир и желанието ни да не се вкарва държавата в хаос”, допълни той. По думите му всеки от вариантите е възможен, а настроенията в партията са разнопосочни. Крайното решение ще бъде ясно скоро. “Може би след няколко дни, след съвета в Брюксел. Добре е и да мине европейският съвет в Брюксел, добре е да мине вотът на недоверие в парламента”, обясни Дончев.

Все пак даде да се разбере, че в ГЕРБ надделява мнението, че предсрочните избори ще са най-безболезнени за тях. “От партийна гледна точка имаме интерес от бързи избори, веднага. Много нови проекти не са структурирани, а ние като партия сме винаги готови за избори”, добави той. “Всички варианти за нас са лоши”, коментира още вицепремиерът. После допълни: “Дори при предсрочни избори, това ще дръпне датата с два месеца, но трябва да се прояви максимална чувствителност към това, което се казва от площада”.

Той отхвърли и възможността да стане премиер в кабинет в рамките на това НС. “Не бих искал да приличам на премиера Орешарски, нормално е отговорността от лидера на партията да се носи”, заяви Дончев.

Според него гневът и разочарованията са теми, които ще продължат и занапред. Основната причина хората да излязат така масово навън е загубеното усещане за справедливост, каза още той. По думите му “очевидно това, което имаме като резултат, не е това, което очакват хората”.

“Има политически лидери, които се опитват да употребят гражданската енергия, засега несполучливо. Тази енергия не трябва да се употребява – когато има граждански натиск, институциите функционират по-добре”, обясни Дончев. “Гняв има, но трябва да бъдем по-смирени”, каза той по отношение на декларацията на ГЕРБ от сутринта, в която се отправят груби и обидни квалификации по адрес на протестиращите.

“Не ни е приятно да ни наричат мутри. Аз каква мутра съм”, заяви Дончев. По думите му на площадите в страната е пълно с нормални хора, спонтанно излезли там.

Томислав Дончев призна, че в годините назад е имало теми, в които управлението е трябвало да бъде по-решително. “Това са хора, които са ни подкрепяли или търпели, а сега са ни гневни”, каза той.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
"Втора вълна на епидемията от COVID-19 е неизбежна". Това заяви…