Томислав Дончев: Няма държава в Европа, в която да се използва машинно гласуване

„Първо трябва да чуем гласа на народа, както и експертите по темата. Тогава не можем да си затворим очите. Съобразяваме се и с другите държави в ЕС. Няма държава, която да използва машинно гласуване в Европа“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на бТВ за предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване за местните избори.

„Ако България вземе решение да сме единствената държава в ЕС, която да използва машинно гласуване, то ние трябва да произведем машините, а не да наемаме за всеки избор. Експертите са на нокти всеки път, тъй като машините пристигат малко преди изборите, а проверки трябва да се извършват обстойно на всеки апарат“, допълни Дончев.

„Вероятно има самозабравяне в ГЕРБ – при толкова членове, няма как да сме сигурни за всеки един“, смята вицепремиерът.

„Няма да генерирам сензации в аванс. Над 10 сигнала се проверяват от ГЕРБ. И не само в Банско и Сандански. Сигналите са конкретни и зад тях стоят лица с техните имена. В етичната комисия ще се приемат и анонимни сигнали“, разкри Томислав Дончев и обясни, че етичната комисия на ГЕРБ няма да замени работата на разследващите органи.

На въпрос дали има емоция при махането на Цветан Цветанов, която дори Борисов показал, Дончев отговори: „Политиката е сериозна работа, не се обръща внимание на чувствата“.

„Много е тъжно, когато политиката се измества с разговори за къщи за гости. Вероятно има самозабравили се. Не бих направил оценка, че Цветанов се е самозабравил. Хората са слаби и понякога, като застанеш на отговорна позиция, се появяваш със скъпа кола и костюм. Опасно е, когато се породи усещане , че е представител на аристокрацията. Има такива случаи. Ние не сме съд или трибунал. Понякога не е важно какво пише в документите, а какво мислят хората. Смущаващ е сигналът на Яне Янев за кмета на Сандански. Скоро ще има решение. В министерствата се получават три пъти повече сигнали“, каза още той.

„Нека се произнесем, като получим повече информация. Сигналите са от цялата територия на страната. Няма да дам примери. Постъпилите сигнали са конкретни с имена. Решението е да се приемат и анонимни сигнали. В ОЛАФ се приемат анонимни сигнали. Има малки населени места, където хората се страхуват. Сигналите са срещу кметове и това е основната интрига преди местните избори“, посочи още вецепремиерът.

Той подчерта, че членовете на етичната комисия трябва да са с отлична личностна репутация. В състава й щели влязат между 3 и 5 човека. „Имената им ще са ясни до края на месеца“, разкри Дончев.

 


image0 (9K)