НАЙ-НОВИ:

Томислав Дончев: Започва процедура за избор на нова КЕВР

Първо, трябва да изясним, че цената на парното няма да се увеличава, а ще падне средно с 14%. Мнозинството от българите са разбрали, че цената на газа е паднала с 40% след много тежки преговори с “Газпром” и се питат защо парното ще поевтинее само с 14%. Трябва да знаем, че цената на парното не е само газ. Не искам да си позволявам да коментирам работата на КЕВР. Най-добре поканете техен представител, който да обясни. Премиерът беше длъжен да реагира. В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръковдство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново ръководство. Това заяви в ефира на бТВ вицепремиерът Томислав Дончев по повод информациите, че цената на парното ще се увеличава.

Дончев изказа мнение и за намаляването на ДДС. “Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не за да намалят цените на храните и напитките в заведенията си.

“Няма нищо лошо в дебат за пренастройване на данъчната система, но сега ще има желание от всички браншове за намаляване на ДДС. Възможен е и такъв разговор да се случи, но трябва да преценим всички рискове, защото българската данъчна система е доказала, че работи много добре”, посочи Дончев.

“Редуцираната ставка на ДДС бе предложение на самите ресторантьори, а не на правителството”.

Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места”, категоричен бе Дончев.

“От ЕК ще получим близо 13 млрд. евро. Малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Останлите ще са под формата на заем, ако България има нужда тегли този заем. Засега този фонд на ЕК е само предложение, но аз съм убеден, че то ще бъде прието.

Най-голямото перо от тези средства е 6 млрд. и е за възстановяване на икономиката. Тези пари трябва да се разходват до 2024 година. Вече сме в режим на подготвяне на документи и стратегии за тези пари, за да могат те да стигнат максимално бързо до нуждаещите се. Как ще се разпределят тези пари ще решават ЕК и българското правителство. Европа иска планът за възстановяване да върви ръка за ръка с план за дигитализация и въвеждане на зелени политики. Това предложение на ЕК е уникално и парите за България почти се удвояват. Ако си изиграем правилно картите, съм сигурен, че икономиките ще се възстановяват бързо. Тези пари не са само за подпомагане. Това е уникален шанс от режим на възстановяване да минем в режим на развитие. Тук особено важна е скоростта”, разкри вицепремиерът.

За финал той коментира и темата за строителството на плаж Алепу. “Възможно е да се строи подпорна стена, но със сигурност има и хотел. Премиерът е разпоредил пълна проверка на случая. Нека да изчакаме резултатите и ще мога да коментирам. За мен е много трудно да обясня как се строи подпорна страна и хотел. Не съм запознат с всички документи. Трябва да видим разрешителните за строеж. Очаквам проверката да приключи до дни”, обяви Томидслав Дончев.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
В рамките на един уикенд Аделина Радева напусна сутрешния блок…