„Това не е окей и трябва да спре“. Милена Радойцева и битката й с агресията в интернет

Милена Радойцева

“Героят си ти”, често повтаря Милена Радойцева. Вярва, че всеки може сам да избира дали да покаже добрия, или лошия герой в себе си. Тя е само на 16 години, но вече има мисия, за която отделя всяка минута от свободното си време – безопасният интернет.

Милена, заедно с още свои връстници, участва в създаването на видео, чиято цел е да ограничи онлайн насилието. Посланието е предназначено за подрастващите, които прекарват много време в мрежата.

“Това е кауза, за която много малко хора знаят или ако знаят, я пренебрегват. Ако вдигнем малко шум за нея, хората ще се замислят”, споделя Милена пред Свободна Европа.

Напоследък е заета с доста интервюта. Преди дни Washington Post публикува статия за „12-те деца, които променят обществото и света“. Сред тях беше и Милена заради работата й в кампанията срещу онлайн насилието на Националния център за безопасен интернет SafeNet. От американското издание са забелязали портфолиото й и са се свързали с нея за интервю.

“Всеки малко или много се е сблъсквал с агресията – било то онлайн, по улиците или по телевизията. И можем да спрем това, стига да искаме”, убедена е тя и има конкретно решение как да се случи.

“Човек трябва да бъде информиран. Каквото и да се случва – тормоз, фалшиви новини, ако се поинтересуваш малко, винаги можеш да намериш решението”.

Преди години самата тя става свидетел на агресия по време на общ чат със свои връстници. Уж на шега децата започнали да споделят какво не им харесва у един от техните съученици, но скоро играта се превърнала в тормоз. “Стана играчка-плачка”, казва Милена.

“Тогава у мен се роди идеята, че това не е окей и трябва да се спре. Исках да потърся фондация, която се занимава с нещата, които са ми близки и така попаднах в младежкия панел на Центъра за безопасен интернет”.

Центърът е член на европейската мрежа от 30 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 43 държави. Действа от 2005 г. и се координира от неправителствената фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в партньорство с Асоциация „Родители“ и рекламна агенция ДеКони.

“Самата кампания за безопасен интернет ми e интересна, а идеята много ми хареса: “Героят си ти”. В един момент това се превърна в мое ежедневие”, споделя Милена и казва, че има още много работа.

“Има върху какво да се поработи и за напред. Има много истории на мои връстници, които трябва да бъдат чути”.

https://www.facebook.com/SafenetBG/videos/669162346840747/?t=1

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)