Затварят ли ТЕЦ-ове от „Марица-изток“? Коментар на министъра на околната среда и водите Нено Димов

„Има голяма вероятност България да може да се възползва от дерогации (частична отмяна на определен закон) по новата европейска директива, която задава по-високи екологични изисквания към въглищните централи“. Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Нено Димов.

[ad id=“263680″]

Дерогацията означава, че ще искаме от Европейската комисия да позволи – нашите централи да отделят във въздуха повече вредни емисии, отколкото позволява директивата.

neno dimov ekologia ministar

„За съществуващите централи се въвежда изискване да имат 97% очистка. В директивата обаче има един член, които е изключително важен за България. Той казва, че централи, които работят на въглища и имат обективни причини, могат да ползват дерогации“, коментира Димов.

За да се възползват от подобно облекчение обаче, нашите въглищни централи трябва да отговарят на три условия.

„Първо е техническото състояние – българските ТЕЦ-ове от басейна на „Марица Изток“ отговаря изцяло на това. Второто е географското положение, т. е. че имаме български въглища, които се намират в района. Третото условие е централите да не влошават екологичната обстановка в района. То за съжаление към днешната дата не се изпълнява“, каза Димов.

[ad id=“225664″]

„Ние имаме два от трите критерия и трябва просто да се справим с третия. Знаете, че в района на „Марица Изток“ има превишаване на серните окиси, но тук има още един плюс, който е за България. На практика директивата дава възможност за дерогации, само когато говорим за серни окиси – точно случая, в който попадат нашите централи. Т. е. ние имаме много голяма степен на вероятност да се възползваме от тази дерогация, стига да се справим с третия критерий“, заяви министърът

Нено Димов обясни, че директивата все още не е публикувана, но операторите на централите трябва да започнат своя анализ, защото възможността за дерогация се дава на всяка централа поотделно. Срокът за доказване е 6 месеца от влизането на директивата в сила.

bnr.bg


image0 (9K)