Теменужка Петкова: До края на годината обявяваме процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

РИА „Новости“ припомня и думите на президента Владимир Путин през май, че Русия е готова да се върне в АЕЦ „Белене“, ако България реши да реализира проекта при пазарни условия

До края на годината България ще обяви процедура по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“, съобщава РИА „Новости“, цитирайки министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която  е на посещение в Москва.

„До края на годината ще бъде обявен търг, а до края на октомври ще бъде подготвена документацията за търга“, заяви Петкова пред журналисти, цитирана от руската агенция и Канал 3.

РИА „Новости“ припомня и думите на президента Владимир Путин през май на срещата му с премиера Бойко Борисов, че Русия е готова да се върне в АЕЦ „Белене“, ако България реши да реализира проекта при пазарни условия.

По-рано бе съобщено, че Петкова ще информира руската страна за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Тя ще представи и междинни резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център „Балкан“. Това ще стане на 25 и 26 октомври в Москва – на 16-ото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.


image0 (9K)