НАЙ-НОВИ:

Тексас и Мисисипи свалиха маските

Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви, че премахва изискването на щата за носене на антивирусни маски и увеличава на 100 процента капацитета на на всички предприятия и съоръжения в щата. Абът, републиканец, заяви, че маските вече не са необходими поради напредъка на ваксините и терапевтичните средства за защита срещу COVID-19.

Новата му изпълнителна заповед влиза в сила в сряда, 10 март, и отменя повечето от предишните изпълнителни заповеди на губернатора, свързани с коронавируса.

“Тексас вече разполага с инструментите за защита на тексасците от вируса”, каза Абът в обръщение към Търговската камара на Лъбок.

„Сега трябва да направим повече, за да възстановим поминъка и нормалността за тексасците, като отворим Тексас на 100 процента. Не се заблуждавайте, COVID-19 не е изчезнал. Но възстановяванията, ваксинациите, намалените хоспитализации и безопасни практики, които тексасците използват, става ясно, че щатските мерки вече не са необходими”, обясни Абът.

Малко по-късно губернаторът на Мисисипи Тейт Рийвс направи подобно съобщение. “От утре премахваме всички ограничения и бизнесът ще може да работи с пълен капацитет без каквито и да било наложени от щата правила. Нашите хоспитализации и броят на случаите спаднаха рязко, а ваксината се разпространява бързо. Време е! ” написа Рийвс в туитър.

“Нигерийски” щам на коронавируса е открит

в Северна Италия в град Бреша в провинция Ломбардия. Това съобщава агенция ANSA с позоваване на председателят на Италианското общество на вирусолозите и директор на микробиологичната лаборатория Арналдо Карузо, предава БГНЕС.

Според специалиста този щам се характеризира с мутации, срещу които сегашните ваксини могат да бъдат неефективни. Карузо не разкри други подробности за характеристиките на открития щам на коронавируса.

Появата на нов щам на коронавируса в Нигерия стана известна в края на декември. Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е открит нов вариант при изследване на проби от двама пациенти, събрани в нигерийския щат Осун.

По-рано, в средата на декември, във Великобритания беше открита мутация на коронавируса – VUI-202012/01. По-късно стана известно, че тя се разпространява с 56-70 процента по-бързо от източника. Предполага се също, че този щам е по-вероятно да причини смърт при пациентите.

Австралия ще удължи международното затваряне на границите с поне три месеца до средата на юни, продължавайки доброволната изолация на страната, за да се предпази от коронавируса. Здравният министър Грег Хънт заяви, че здравните служители са посъветвали правителството да предприеме тази мярка заради това, че “ситуацията с Covid-19 в чужбина продължава да представлява неприемлив риск за общественото здраве в Австралия, включително появата на по-силно заразни варианти”.

В резултат строгият граничен контрол ще продължи до 17 юни. Пътуващите до страната трябва да похарчат хиляди долари, за да преминат 14 дни в хотелска карантина след пристигането си

Австралия постигна относителен успех в овладяването на разпространението на коронавируса, като малко по-малко от 29 000 случая са регистрирани при население от 25 милиона и вече съществуват малко ограничения.

СЕГА

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
 Златка Димитрова се е раздели с половинката си Кирил Танев.…