НАЙ-НОВИ:

Тв шоутата водят до оглупяване

Телевизионните шоупрограми водят до оглупяване, твърдят британски учени от Университета „Куин Мери“, които проучили развлекателните телевизионни предавания в Италия през последните 30 години. През това време активно се развивала частната телевизионна мрежа Mediaset, създадена от Силвио Берлускони. Така учените открили, че шоупрограмите влияят негативно на мозъка и определят политическите убеждения на хората, съобщава The Daily Mail.
[ad id=”225664″]

Участниците в проучването, които в детството си са гледали телевизионни шоупрограми, на зряла възраст се справяли с когнитивните тестове с 5% по-зле от останалите, които не гледали редовно развлекателни програми, доказало изследването. Освен това те се интересували от политика с 1% по-рядко и с 10% по-рядко участвали в обществени организации. Още по-силно подобни телевизионни програми влияели на хората след 55 години.

Учените установили за кого са гласували на изборите участниците, живеещи в регионите, където е достъпна Mediaset, и там, където тя не е достъпна. Така установили, че хората с достъп до Mediaset до 1985 година – когато по нея вървели само развлекателни програми, гласували средно с 1% в повече за партията на Берлускони Forza Italia, отколкото тези, при които мрежата се е появила по-късно.

[ad id=”263680″]

Ефектът се съхранявал в продължение на 20 години и 5 избори. А гледането на развлекателни телевизионни програми се оказало свързано и с гласуването за популистките партии и лидери. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Партията ни добре разбира, че няма вечни приятели, има вечни…