Татяна Дончева: От ГЕРБ се държат безобразно с президента, те са виновни за обтегнатите отношения!

„Няма никакъв синхрон между програмите на президента и премиера. Липсата на синхрон е породена от отношенията между двамата, основно по вина на премиера. Те се държат безобразно с президента“, това коментира в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

[ad id=“225664″]

По думите й това е нежелание да се приеме, че и президентът съществува, който конституционно е уреден. „Не може да се изживяваш като Краля Слънце, това е липса на прилично отношение. Президентът Радев трябва да има някаква външнополитически отношения, насреща няма хора, с които да ги съгласува. Като има такива отношения, няма да взима министри със себе си, това е повече от ясно“, коментира Дончева.

„Кръгът на гербаджиите не признава друг освен Борисов и ГЕРБ“, допълни тя.

[ad id=“263680″]

„Посещението на Румен Радев не е никакъв пробив, а е рутинно, задължително, то няма дълбок смисъл. Борисов отива там, за да не се обидят руснаците, защото и те са част от факторите, които го държат на власт“, анализира тя. Според нея въпросите, свързани със съдбата на АЕЦ „Белене“ или на газопровод, който да мине през България, няма да се решат с посещения на президента или премиера в Москва. „Не виждам механизъм това, за което говорят, да се придвижва, смята още тя.

Според Дончева премиерът трябва да обясни за какво отива в Русия и какво иска да направи с АЕЦ“Белене“, който „в понеделник е гьол, в сряда – обратното“. „Никой не може да си позволи по високите нива да говори пет за четири“, допълни тя. В същото време, според нея, руснаците могат да моделират колкото искат Борисов, но не могат да си придвижат големите проекти на милиметър.

[ad id=“236993″]

„Темата с АЕЦ „Белене“ може да има друго развитие“, смята Дончева. Тя посочи, че при заявения интерес от страна на Китай по проекта, именно така може да се разреши въпросът с доставеното и платено от България оборудване.


image0 (9K)