Такса смет за 80 кв.м апартамент в Стара Загора ще се вдигне с 2 лв. на месец

С 13% ще се повиши такса смет за старозагорци, ако предложението на кмета на община Стара Загора и екипът му бъде прието на общинската сесия идния четвъртък.

След разговори с министерството е постигната договореност увеличението  таксата за депониране на отпадъци по Закона за управление на отпадъците, която се плаща на Министерство на околната среда и водите да се разсрочи в три години.  Тя скача от  57 лева за тон на 95 лева за тон. 

Споразумението позволява по-малко увеличение на таксата в Стара Загора, отколкото при варианта за незабавно плащане, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Предложението, което той ще внесе на общинската сесия е за 1,7 промила за граждани и 4 промила за бизнеса, при стойности в момента 1,5 промила за граждани и 3,5 промила за бизнеса. Изразено с цифри това означава, че за апартамент от 80 кв.м в Стара Загора собственикът ще плаща 2 лв. повече месечно за такса смет, или 24 лв. повече годишно. Общината може да си позволи тези щадящи цифри, защото за разлика от огромната част общини в страната, тя е изпълнила поставените екологични цели и е построила депо за отпадъци и инсталации за сепариране, така че и в момента плаща 50% по-малко от останалите.

Аргументите за увеличението звучат логично

От 7 години таксите и данъците в община Стара Загора не са повишавани. Преди 7 години минималната работна заплата беше 290 лв., а от 1 януари 2020 г. ще е 610 лв. Това натоварва най-малко двойно Фонд работна заплата – нещо, което досега не е било отразявано – Общината се е справяла. За цените на горива и енергия – също е ясно. Предвид разширяването на дейностите обаче, Общината ще трябва да назначи още много хора, макар и на минимална заплата в звената „Озеленяване“ и „Чистота“, ако старозагорци държат на качеството на средата и на чистотата, предвид увеличението на зелените площи многократно (само Новият парк е нови 120 дка), а видеонаблюдението, транспорта…

Не е възможно да се намали плащането към сметосъбиращата фирма, което преди встъпването в длъжност на Живко Тодоров още при първия му мандат беше 7,5 млн. лв., а след предоговаряне е намалено на 6-6,5 млн. лв. при многократно увеличаване на контейнерите не само в града, а и в селата. 55 000 тона са отпадъците, които Стара Загора произвежда месечно и те се сепарират и депонират – няма на територията на страната завод за изгарянето им, обясни кметът.

Ние не правим политика – аргументираме се каква е реалността и очакваме, че гражданите ще разберат това, че общината като всяка структура, като всяко семейство, ако щете, трябва да има ресурс, за да се развива. В тази община се работи много, прави се много и орязването на инвестиционния ресурс за сметка на минимално увеличение на тежестта на гражданите не е решение, защото никой от тях не би се съгласил да спрем ремонтите на улици, училища, междублокови пространства и др. Разбира се очаквам някои групи общински съветници да правят политика, защото няма нищо по-лесно от това да кажеш: „Не искаме да се увеличават таксите“, особено, когато нито можеш да кажеш откъде да дойдат при това положение парите, нито можеш да носиш отговорност за замирането на другите дейности, което би настъпило в резултат на подобно популистко решение, ако някому хрумне наистина да го приеме, предупреди Живко Тодоров.

Според него такова развитие е абсурдно, защото в Стара Загора отдавна има стабилно гражданско общество и огромният процент от хората са здравомислещи, т.е. могат да приемат, че дори да не им приятно, се налага да приемат реалността и условията такива, каквито са и да ги подобряват при всяка възможност.

Абсурдна е идеята за създаване на Общинско дружество за сметосъбиране и поддръжка, защото това би била една огромна инвестиция от порядъка на 5-6 милиона лв., която Общината не може да си позволи – за техника, оборудване, работни места. За да се случи подобно нещо, трябва да се тегли заем, т.е. въпросното дружество ще се окаже затънало още преди да е започнало да работи, да не говорим да печели. Идеята може да изглежда популистки добре, но не е практична и работеща.


image0 (9K)