НАЙ-НОВИ:

Тайните на идеалната кайма за кюфтета и кебапчета

Кюфтетата и кебапчетата са незаменима част от менюто на балканските народи. Няма достоверна информация от коя държава произхождат, но са разпространени навсякъде по света, пише една.бг.

Каймата, с която ги приготвяте, може да бъде подправена по най-разнообразен начин, стига да спазвате някои основни правила, но винаги кюфтето трябва да има овална форма, а кебапчето продълговата.

Ето обаче какво е важно да знаете, ако се чудите как да приготвите каймата за кюфтета и кебапчета тези месни вкуснотийки, любими на всеки порядъчен балканец.

1. Важно е да знаете, че кюфтетата и кебапчетата се приготвят доста често от една и съща кайма и в повечето случаи с едни и същи подправки. Задължителното при тях е да сложите по 5 г черен пипер и по 5 г кимион на 1 кг кайма. По същество обаче каймата за двата специалитета се различава по начина си на подправяне.

2. Наред с тези подправки, които са абсолютно задължителни, в различните краища на България съществуват и различни начини за подправяне на каймата. Към каймата може да бъде прибавен ситно нарязан стар или пресен лук, чубрица, магданоз и др. подправки.

3. Също така обикновено се слага средата на напоен във вода и отцеден хляб и яйце, когато приготвяте пържени кюфтета. Това не се прави, ако готвите кюфтета на скара или фурна, както и кебапчета. Често в каймата за кебапчета се прибавя мъничко студена вода.

4. Независимо какви подправки точно сте избрали да използвате, е задължително хубаво и продължително време да омесите каймата.

5. За Балканите е характерно използването на смесена кайма от свинско и говеждо в съотношение 60-40 %

6. Най-хубавите кюфтета и кебапчета се получават от месото от плешката или около корема на свинята. Ако тя не е достатъчно тлъста, се добавя и сланина, което прави кюфтетата и кебапчетата по-сочни и вкусни.

7. Много е важно, след като сте избрали подходящите подправки за кюфтетата и кебапчетата и сте ги добавили към каймата, да я оставите покрита с кърпа или фолио на студено за известно време. Най-добре е дори да я оставите така цяла нощ, за да могат подправките хубаво да попият в нея, насищайки я с аромати.

8. Ако идеята Ви за кюфтетата е да ги пържите, а не да ги приготвяте на скара или на грил-тиган, можете към каймата да добавите и малко сода бикарбонат, защото така кюфтетата ще станат по-пухкави. Често с подобна цел в някои краища на България добавят и лъжица-две кисело мляко към каймата за кюфтета и кебапчета.

9. Ако искате кебапчетата и кюфтетата да са са по-пикантни, можете, когато замесвате каймата, да добавите лют червен пипер или скълцана ситно люта чушка. Интересен вкус тези месни вкусотии получават, ако добавите малко скълцани ситно листа джоджен или мента, в компанията и на нарязан зелен лук в състава на каймата.

10. Ако сте поканили гости на кюфтета и кебапчета, които са мюсюлмани, трябва да изберете кайма от телешко или агнешко месо. В никакъв случай свинска. След това към нея можете да добавите сланина и останалите подправки.

11. Когато поднасяте кюфтетата и кебапчетата, можете към тях да сложите и няколко стръка пресен лук за гарнитура. Друг подходящ вариант е лютеница с нарязан праз лук, която е класика като гарнитура за кюфтета и кебапчета.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Въоръжен грабеж е станал тази нощ в София. Обран е…