С тази гозба 100 години ще живееш

Дори малките деца знаят, че за да сме здрави, трябва да спазваме определени правила. Трябва да водим активен начин на живот, да сведем до минимум лошите си навици и да се храним правилно!

Организмът ни ежедневно се нуждае от определени хранителни вещества и микроелементи, които сме длъжни да му осигуряваме, за да се радваме по-дълго време на крепко здраве.

По този повод ще ви споделя една рецепта за нещо много вкусно и полезно, която научих от баба. Тя е на 85 години и до ден днешен си приготвя тази супичка. Шеговито я нарича „ястието на столетниците“, защото възстановявала черния дроб, подобрявала храносмилането и прочиствала организма.

Вълшебните й съставки са цвекло, моркови и тиква.

Цвеклото е полезно, тъй като съдържа липотропното вещество бетаин, което регулира обмяната на мазнините, предотвратява отлагането на повече мастни вещества в чернодробната тъкан и бори високото кръвно.

Цвеклото е полезно при хроничен запек. Благодарение на фибрите, органичните киселини и другите елементи, които се съдържат в него, то регулира обменните процеси и засилва перисталтиката на червата.

Благодарение на ударните дози йод, които се съдържат в него, цвеклото е особено полезно при заболявания на щитовидната жлеза и за възрастни хора, страдащи от атеросклероза.

Тиквата също оказва положителен ефект върху храносмилателната система. Тя е богата на фибри и с помощта й много бързо можете да изчистите стомашно-чревния си тракт от натрупаните токсини.

Освен това е много подходяща за възстановяване и прочистване на черния дроб. Полезните вещества, които съдържа, допринасят за обновяването на чернодробните клетки, предотвратяват заболявания като хепатит и цироза и допринасят за добрата секреция на жлъчката.

Ето и списъка с необходимите продукти, с които да си приготвите уникалната супа на баба:

Продукти:

4 бр. цвекло
2 моркова
150-200 гр. тиква

2 глави лук
1-2 корена магданоз
2 супени лъжици ситно нарязан пресен лук

1 супена лъжица краве масло
1 литър мляко
1/2 чаша сметана
2 чаши вода

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ивици. Изчистете тиквата, цвеклото, морковите и корените от магданоза и ги настържете на ренде.

Сложете всичко в тигана и запържете за около 5 минути в краве масло. След това ги изсипете в тенджерата и осолете.

В друг съд сложете водата и прясното мляко. Изчакайте ги да заврат и залейте зеленчуците.

Лично аз, преди да сервирам супата, добавям малко сметана и пресен лук. Добър апетит!

jenata.blitz.bg


image0 (9K)