С камбанен звън грейна новото осветление на Храм-паметника в Шипка

Кубетата на Храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка вече сияят с ново осветление, монтирано от Община Казанлък. Обновлението бе приветствано лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

За направеното той се обърна към Кмета на Община Казанлък с Благодарствен адрес от Старозагорския епархийски съвет: „Изказвам своята искрена и най-сърдечна благодарност към Вас и целия Ви екип за съдействието за подмяната на изгорелите лампи!“, посочи Дядо Владика. „Благодарение на Вас, г-жо градоначалник, отново грейна осветлението, подчертаващо архитектурния план и великолепието на храм – паметник „Рождество Христово“, което да бъде видно за гражданите, преминаващи в тъмната част на денонощието през Казанлък и град Шипка. Радваме се, че във Ваше лице имаме такъв Кмет на Община Казанлък, който направи този изключителен жест и принос в навечерието на 120-годишнината от освещаването на храм – паметника „Рождество Христово“!“, посочи Старозагорският митрополит към Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и благослови положените усилия и обновления.

Кметът на Община Казанлък благодари от сърце: „Това, което направихме заедно с моя екип се дължи на безграничната Ви грижовност във Вашата голяма епархия!“, отвърна Галина Стоянова и увери, че „красивият храм заслужава голяма грижа“. „Във Ваше лице имам голям поддръжник и благодаря, че винаги ми подсказвате какво трябва да направя като кмет!“, каза Кметът на Казанлък към Дядо Киприан.

Красивата сграда на Шипченския манастир грее в нови светлини.

Общо 40 осветителни тела са подменени от ОП „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ с ново, енергоспестяващо LED осветление. Осветени са камбанарията, която от години не бе видна в тъмната част на деня, стълбичките към храма, хоровата зала вътре, изцяло подменено е външното осветление, дежурното, включително е осветен и шадраванът.


image0 (9K)