С европроект решават десетилетни проблеми в “Етъра“

Община Габрово ще разреши проблеми, натрупани през последните десетилетие при функционирането на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Много от дейностите на проекта са насочени и към подобряване на ефективността и намаляване на оперативните разходи за съоръженията, както и към подобряване на атрактивността на експозициите и осигуряване на допълнителни експозиционни площи.

Пълно обновяване се предвижда за хотел „Странноприемница” на РЕМО „Етър“, който е създаден през 1981 година. Днес покривът му е напълно компрометиран, а стаите не отговарят на очакванията на съвременните потребители, поради което туристите предпочитат други места за настаняване. Напълно ще се обнови отоплителната система с по-ефективна и екологично чиста. Предвидено е и създаването на конферентен център, който ще осигурява допълнителни приходи.

Благодарение на проекта, ще бъдат реставрирани и консервирани 10 обекти и съоръжения, задвижвани с вода.

С предвидените дейности ще бъдат разрешени и проблемите с паркирането в района на музея, като е предвидено и изграждане на паркинги, които да улеснят достъпа на посетителите до културната институция. Ще бъдат монтирани и много указателни табели в района на музея, в град Габрово и на ключови места по пътищата на страната.

Проектът адресира и дългогодишния проблем с фондохранилищата на музея. В бившето училище на кв. Етър, което е предоставено за стопанисване на музея, ще бъдат позиционирани фондовете. Съхраняването на културните ценности става в помещения със специален температурен режим и определена влажност. Сградата ще бъде изцяло реновирана, за да се постигнат необходимите параметри. В нея ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, а дворът ще стане място изяви на творци от страната и чужбина.

Предвижда се обновяване и оборудване на неизползваните с години керамични пещи, в които някога майсторите на музей „Етър” са създавали своя продукция.

Проектът ще разреши и десетилетния проблем със замърсяването на реката с отпадни води, като ще се монтират малки пречиствателни съоръжения.

С проекта ще се осигури най-накрая и достатъчен брой тоалетни на територията на музея, включително и специализирани за хора със специални нужди и за деца.

Музейният детски център ще бъде изграден наново и съобразен с цялата архитектура на музей „Етър”. Центърът ще се разшири и ще се разнообразят възможностите за работа с деца, за да може днешните малчугани да имат памет за родните традиции.

Проектът ще даде възможност хората с увреждания най-накрая да получат достъп до експозициите в музея. Ще бъдат закупени две електрически колички и ще се монтират съоръжения облекчаващи достъпа.

Проектът предвижда подобряване на осветлението, като се заменят амортизираните луминисцентни лампи, за които липсват консумативи. Предвиденото в проекта художествено осветление е наложително, за да станат видими невидими сега, но интересни и важни обекти от музея. Това от години е практика във водещите музеи на открито в Европа.

Чрез съвременни средства, които няма да нарушат автентичната атмосфера на „Етъра”, ще бъде представен изчезнал вече занаят. По този начин посетителите на Табаханата ще могат да видят как са обработвани животинските кожи в миналото. И сега в музея се използва добавена реалност, за да се представи един забравен занаят. Обновената, след сериозно проучване Шарланджийска работилница е чудесен пример за това. Няма нито един посетител, който да е дал негативен отзвук за нея, както е истина и повишения интерес към обекта.

Най-голямата сграда в музея – Кръстник Колчовия хан, която днес се използва за административни нужди, ще стане многофункционално пространство с изложбени зали и места за активности на посетителите. Промяната, която се предвижда там, ще позволи в „Етър”-а да бъдат приемани международни изложби, към които има специални изисквания за сигурност и площ. В „Кръстник Колчов хан“ ще се осигури достъп за хора с увреждания, ще бъде създадена и липсващата сега вътрешна връзка между етажите.

И сега сцената на поляната в музея събира многобройна публика по време на организирани от екипа събития. Тя обаче е изработена от вече амортизирани палети и не позволява музей „Етър” да изпълнява пълноценно една от важните си функции – съхраняване на нематериалното културно наследство, каквото е родния фолклор. Затова този проект предвижда създаване на разглобяема сцена, при възможност с места за съблекални на певците и танцьорите, които се изявяват.

Предвидени са и редица дейности, които са насочени към подобряване уменията на персонала и на майсторите-занаятчии.

Реализацията на проекта е от особен интерес за обществеността. Екипът на музей „Етър” за втори път отправя покана към всички заинтересовани – да посетят музея, за да бъдат запознати на място с предвиденото за реализацията чрез този проект.

Телефонът, на който може да се направи записване от страна на заинтересованите е +359 88 840 1198. Предвидените посещения са две – в събота, 14 декември, от 13:00 часа и в неделя, 15 декември, от 13:00 часа. Желаещите да се включат ще бъдат очаквани пред входа на хотел „Странноприемница”.

OFFNEWS


image0 (9K)