Състезание по български език в VI ОУ „Свети Никола“ в Стара Загора

Общо 21 ученици от четвърти до седми клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ се включиха в състезанието „Българският език е лесен и интересен“.

Гости на проявата бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова, зам. областен управител и Митко Пеев, старши експерт в Регионалното управление на образованието.

„Идеята е да покажем, че можем да научим български език забавлявайки се, да научим много, да докажем, че сме успешни“, споделиха инициаторът на състезанието преподавателката Йорданка Мирчева. В организацията са се включили всички нейни колежки.

„Пожелавам успех на всички. Щастлива съм, че сте толкова мотивирани“, каза директорката на училището Дарина Гайдарова.

В първия кръг участниците трябваше да спелуват (буквуват) думите. Тричленно жури в състав: Валентина Иванова, Милена Трифонова и Антоанета Христова задаваше думите и оценяваше представянето на състезателите.

Бяха подготвени 250 думи, които учениците трябваше да произнасят буква по буква. Отпада всеки, който е допуснал грешка.

За втори кръг се класираха по двама ученици от началната и от прогимназиалната степен. Те трябваше да измислят подходяща липсваща дума в дадено изречение и да назоват възможно най-много нейни синоними.

Победители в състезанието станаха Петко Иванов от 4 г клас и Дея Дечева от 7 б клас. Те получиха специални грамоти и награди. На всички участници бяха връчени грамоти и подаръци. Иванка Сотирова приветства начинанието и „препита“ ученици за спелуването на някои думи. Тя похвали знанията на децата и им пожела успех в обучението.

„Сега проправяме пътя, ще усъвършенстваме начина на провеждане на състезанието и ще вървим напред“, обеща Дарина Гайдарова.

Състезанието в Шесто основно училище се провежда по подобие на „Spelling Вее“, в което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Думите за състезанията се подбират от предварително обявен списък. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг. Последният останал се обявява за победител. „Spelling Вее“ е възникнало в Америка през 1925 г. Тогава са се явили девет деца, а в момента се състезават над 11 милиона ученици. В много филми може да се види как деца участват в това състезание. В Съединените щати то се провежда ежегодно. Има издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали.


image0 (9K)