Съперникът на Гришо Даниил Медведев: Гениален злодей на корта, чешит в живота

Гениален злодей и пълно перде на корта и голям чешит в живота. На такава слава се радва 23-годишният Даниил Медведев, който излиза довечера срещу Григор Димитров в полуфинала на US Open. Последният турнир от Големия шлем за годината, в който се раздават и най-големите пари- над 53 млн. долара. Шампионът ще вземе $3,85 млн. а мястото на финала гарантира $ 1,9.

Ако класирането на българина до този етап в голяма степен се прие за сензация с оглед кошмарния му сезон, за Даниил това е пореден логичен успех. Роденият в Москва на 11 февруари 1996 година руснак, който с дългата си суха фигура и странен блясък в очите може да изиграе с успех Дон Кихот, показва най-добрия тенис в живота си. „Той е робот, звяр, неговата стабилност е нечовешка, прекалено добър е“, засипа го с похвали най-лошото момче в тениса Ник Кириос, който е сред малцината, успели тази година да победят Медведев. Никой друг няма повече от 44 спечелени мачове, които изведоха Даниил и до 6 финала.

Началото на отличния сезон за небрежния към външния си вид разчорлен руснак започна в София, където на 10 февруари вдигна над главата си купата от Sofia Open, след победа над унгареца Мартон Фучович.

Фаворит и поставен под №1 в турнира беше друга надежда от новата тройка руски таланти в тениса – Карен Хачанов, който обаче се провали и отпадна още след първия си мач. Допреди месец именно етническият арменец беше първа ракета на Русия. Даниил го задмина, а най-младият в тройката Андрей Рубльов (21 г.), едва сега влезе в Топ 40, разбивайки великия Роджър Федерер в Синсинати и достигайки до осминафинал на US Open.

„За първи път съм в София, за първи път съм в България, страхотно е тук, надявам се да се върна. Харесвам града, харесвам хората и искам да дойда пак. Благодаря ви!“, заяви Медведев при награждаването си в българската столица. Публиката в „Арена Армеец” видя майсторските му изпълнения, но и истеричното избухване по време на мача му с холандеца Робин Хаасе, когато повреди настилката на корта, докато блъска и троши ракетата си.

„Аз съм коренно различен човек на корта и извън него. Когато не играя съм много спокоен пич и не ми пука за нищо. Но когато съм на корта всичко се променя. Искам толкова много да спечеля, че понякога това ми пречи. Започвам да се ядосвам на себе си, на ракетата си, на съдиите. Много често съжалявам за нещата, които правя. Това не го разбирам, защото в ежедневието си никога и на никого не се ядосвам. На корта има малки неща, които ме влудяват“, откровен е ексцентричният руснак. Според неговите близки той е по-нисък от тревата, усмихнат и кротък в общуването извън корта. Тежкарският прякор Министъра го дължи не на поведението си, а защото фамилията му е като на настоящия руски премиер и бивш президент Дмитрий Медведев.

Според експертите именно Медведев е и най-талантлив от руската тройка нови звезди в тениса, но и той е с най-труден и непредсказуем характер.

Като юноша Даниил няма големи успехи, макар да тренира тенис от 6-годишен след като доста време се колебае дали да не продължи с плуване или шах, където също се справя добре. Сега обича да гледа футбол, голям фен е на германския колос Байерн. Признава, че се опитвал да ходи на хокейни мачове, но постоянно губел от поглед шайбата. Тенисът също понякога го отегчава. Преди две години дори заговори за отказване от спорта заради проблеми с хранителния режим. Тогава Медведев се впусна в разсъждения, че професионалният тенис изисква прекалено голяма отдаденост, за която той не е готов.

После обаче спря да мрънка и кариерата му тръгна нагоре.

През 2016 година московчанинът за първи път влезе в Топ 100 на световния тенис, но следващата година се представяше много неравномерно. Започна с финал и два четвъртфинала, но после се разболя от гнойна ангина и загуби пет мача подред. На „Уимбълдън“ отстрани носителя на 3 титли от Големия шлем Стан Вавринка, но после от август до октомври не записа нито една победа.

В началото на 2018 г. Даниил започна от квалификациите на турнира в Сидни, но накрая ликува с първата си титла, побеждавайки двама играчи от Топ-30. Същата година спечели турнирите в Уинстън-Сейлем и Токио, където надигра местния любимец Кей Нишикори. Оттогава постоянно подобрява класирането си в световната ранглиста.

В последния месец обаче Даниил е истинска машина за победи. На 5 август той игра финал във Вашингтон , където отстъпи на щурия австралиец с гръцка кръв Ник Кириос, на 11 август отново стигна до мач за титлата в Монреал, където падна от Рафаел Надал, за да вдигне на 18 август трофея в Синсинати, разгромявайки Давид Гофен.

Макар и преуморен и измъчван от травми заради бесния ритъм от мачове, Медведев вече победи петима съперници и на US Open.

На американска земя всички разбраха и защо Даниил първо се прочу като скандалджия, а доста по-късно и като гений в тениса, за какъвто го определя неговият треньор Жил Сервара.

Медведев успя да спечели омразата на публиката в Ню Йорк, която вероятно ще подкрепя Димитров днес, за да види „наглия руснак” победен. Всичко започна в третия кръг, когато изнервеният Даниил изтръгна кърпата от едно от момчетата, които подават топките. После се скара и със съдията, а в отговор на освиркванията от трибуните показа среден пръст, докато се мъчеше срещу опитния Фелисиано Лопес заради болката от травмите.

За финал в интервюто след мача Даниил саркастично заяви на зрителите, че тяхната омраза го е мотивирала да победи. И обеща да им купи билети, за да дойдат да викат срещу него пак, защото това го мотивира по невероятен начин. После призна, че се е държал като идиот, но не изглеждаше да съжалява много.

Медведев се опита да потуши войната с публиката след победата на четвъртфинала над Стан Вавринка с нещо като полуизвинение към трибуните, но американците едва ли ще му простят скоро.

Всъщност Медведев е абониран за скандалите. Още прохождащ в големия тенис, през 2016 г. той е дисквалифициран на турнира в американския град Савана заради расизъм. По време на мача с тъмнокожия Доналд Йънг руснакът влиза в спор със съдийката, която също е афроамериканка, изпускайки репликата: „Знам, че двамата сте приятели. Даже съм сигурен“.

Организаторите реагират като ужилени и веднага наказват Медведев с мотива, че той поставя под съмнение обективността на съдийката заради расата й.

„Това беше огромно недоразумение, което ми даде много важен урок. Кортът не е място за изливане на емоции, а място, на което трябва да демонстрираш качествата си. Както спортните, така и моралните“, покайва се след това Даниил.

Впоследствие се оказва, че изобщо не си е взел никаква поука.

През 2017 г. във втория кръг на „Уимбълдън“ Медведев замери съдийката на стола Мариана Алвеш с монети, защото смята, че тя е продажна. Тогава вбесеният руснак е победен от белгиеца Рубен Бемелманс. Урокът е, че Даниил вече носи портфейл без джобче за монети.

Тази година той пак бесня на „Уимбълдън“, където загуби епичен петсетов мач от белгиеца Гофен. Мадведев наруга съдията и дълго блъска с ракетата по оградата и по корта.

Съперникът, който най-лесно вади от кожата Даниил обаче безспорно е досегашният №5 в световния тенис Стефанос Циципас, който руснакът измести в ранглистата с класирането си за полуфинала.

На турнира в Маями миналата година. Медведев се изнерви, след като съперникът не се извини, че топката му закачи мрежата, после се забави прекалено в тоалетната, а за капак го нарече „шибан руснак“.

Ругатнята беше повече от абсурдна, защото 22-годишният Стефанос има майка рускиня, а дядо му е олимпийски шампион с футболния тим на СССР.

Вбесеният Даниил първо нахока Циципас , а после го призова да излязат навън и да се разберат като мъже, но до бой не се стигна.

Отмъщението на Медведев е, че от тогава три пъти подред побеждава своя дразнител на корта, където и да се срещнат.

Понякога Даниил се оправдава, че виновен за изцепките му е неговият кумир от детските години Марат Сафин. Руският татарин спечели две титли от Големия шлем, но се държеше като почерпен мужик на корта. Исполинът заряза тениса още на 29 години за съжаление на публиката, пред която често изпадаше в ярост и трошеше ракети. Върхът на лудите му изпълнения обаче беше през 2004 г. на турнира Ролан Гарос, когато си смъкна шортите до коленете след спечелена точка в мача срещу Феликс Мантия.

Засега Медведев не е повторил номера с гащите, но по счупени ракети вероятно е задминал Сафин.

Според шегобийците, в отчаян опит да пребори бесовете в себе си, Даниил мина под венчило миналия септември със стройната и мълчалива блондинка Даря, която сега стиска юмручета на трибуните на US Open. Двамата са гаджета цяла петилетка, а тя също е играла тенис, но на аматьорско ниво.

За разлика от плейбоя Григор Димитров, който с уменията си в леглото скара звездите Серина Уилямс и Мария Шарапова, руснакът никога не е имал забежки или скандали заради жени.

Самият Медведев признава, че съпругата му го укротява много по-успешно от психолога, който е наел, за да спре ексецесиите на корта.

„“Тя е една от най-важните фигури в моя отбор. Дава ми голяма увереност. След момента, в който й предложих брак, резултатите ми тръгнаха нагоре. Бях №35 в света, а сега съм много по-напред.

Ако някой обаче попита как се казва или какъв й е инстаграмът, няма да му кажа. Мнозина са обърнали внимание, че не я тагвам по общите снимки, няма я и сред последователите ми. Първо, защото тя не държи да е популярна, и второ, за да не й пишат разни гадости“, обяснява отношението към своята половинка Медведев.

Той е ревностен патриот, макар от 16-годишен да живее във Франция. Твърди, че винаги е щастлив, когато се прибира в родината и най-добрите му приятели продължават да са негови сънародници. Дори подмята, че не разбира как стопроцентов руснак като неговия приятел Александър Зверев може да играе за Германия. Даниил се преселва във Франция с цялото си семейство, което решава, че за да не си пропилее таланта, тийнейджърът трябва да се запише в тенис академията в Антиб. А и сестра му Елена три години по-рано се е установила в Ница.

Сега Медведев и жена му живеят в Монте Карло, а той тренира в Кан под ръководството на французина Жил Сервера, който със своята флегматичност и спокойствие е пълна противоположност на темпераментния си възпитаник.

Даниил твърди, че сегашният треньор е успял да намери подхода към него. „Имаме отлични отношения, може би защото той никога не ми казва „направи това така“. Обикновени ми казва „аз мисля, че това ще ти помогне“ и после аз сам започвам да си задавам въпроси дали това, което ми е казал наистина ще бъде от полза“, обяснява Медведев.

„Да работя с Даниил е като да тренирам гений. Но гений, който понякога не можеш да разбереш. Гениите са такива – различни от всички. Работата с него е лесна, защото той е достатъчно умен да разбере, че ако продължава така, наистина ще си създаде сериозни неприятности. Той обича да се заиграва с публиката, но не мисля, че е прекрачил границата твърде много”, разсъждава на свой ред Сервера, който се шегува, че понякога е като звероукротител.

Под негово ръководство Медведев, който според някои експерти е най-недодяланият топ тенисист, показа завидно израстване, особено през този сезон.

Това, с което Даниил впечатлява, е изумителната пъргавина и гъвкавост за исполин, висок 198 см.

Бързината също му помага да покрива целия корт и да достига почти всяка топка. Високият му ръст помага за убийствените сервиси, които в никакъв случая не са по учебник заради небрежните подхвърляния.

Освен мощни и бързи началните му удари са и много разнообразни. При последната му победа над световния №1 Новак Джокович, руснакът шокира знаменития си съперник като блъскаше вторите сервиси със същата сила като първите, въпреки риска от двойна грешка.

За оновно оръжие на Медведев се смята неговият бекхенд с две ръце, който почти няма спин и топката лети плоско и отскача ниско. Голям напредък има и във форхенда, вече много по-сигурен и надежден.

Според шведската легенда в тениса Матс Виландер, който коментира за „Евроспорт” мачовете от US Open, най-голямото оръжие на Даниил е неговата недпредсказуемост на корта. „Медведев е гений в тактиката. Той има своеобразен стил, към който другите не са свикнали. Ударите му са изненадващи и неочаквани. Не знам дали някой може да разгадае неговия форхенд. Замахва по някакъв много странен начин, с което ми напомня на Стефан Едберг, а аз ненавиждах да играя с него. Медведев може да чете играта и да променя тактиката във всеки един момент, а това го прави ужасен съперник“, продължи с хвалбите Виландер, който е бивш №1 в световния тенис.

Най-голямото израстване на Медведев обаче е в умението да се абстрахира от всичко в най-важните моменти и да гони успеха до дупка, твърдят експертите. Дори закачките с публиката и разправиите със съдиите вече трудно го вадят от равновесие.

Това може би е и най-голямото му предимство спрямо по-възрастния и опитен Григор Димитров довечера. Големият минус за руснака е тоталната умора от маратона мачове за последния месец и травмите на бедрото, гърба и рамото, които го мъчат от началото на US Open.

Медведев вече засипа с похвали своя днешен съперник. „Много се радвам за Григор. Той отново навлиза във форма. Преди началото на турнира заемаше 78-о място в ранглистата. Сега ще се изкачи с доста места нагоре. Гледах някои от мачовете му тук. Играе невероятно. Загуби ли въобще сет до четвъртфиналите? Не съм сигурен. Всички знаем на какво е способен Григор, когато играе така, както умее“, заяви Даниил след като разбра, че хасковлията е следващият му съперник.

Двамата са се срещали два пъти досега и имат по една разменена победа. В последния мач, който беше на осминафинала на Citi Open във Вашингтон, руснакът спечели с 6:4 и 6:2 без да се напъва много.

Залогът довечера обаче е ужасно голям и за двамата. Григор има шанса да възкреси кариерата си, ако стигне до финала на US Open, където може да гони първа титла от Големия шлем. Така всички приказки за пропиляния му талант заради лъскави жени и лабилна психика ще секнат. Никой няма и да го ругае заради поредния отказ да играе за националния ни тим за купа „Дейвис“. Все пак тази вечер българите могат да получат конска доза еуфория, ако за първи път техен сънародник стигне до мач за титла от Големия шлем.

Медведев пък има уникалната възможност да стигне първия голям финал в кариерата си в своя най-добър сезон и да докаже, че заедно с Александър Зверев и Стефанос Циципас може да хвърли ръкавица на великото трио Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал, които вече са ветерани, но продължават да господстват в световния тенис.

Със сигурност сблъсъкът между Григор и Даниил ще покаже най-доброто в аристократичната игра, макар американската публика да се надяваше да гледа класиката Федерер срещу Джокович. С още по-голяма сигурност победителят в мача ще се реши не само с майсторство, но и с хладнокръвие и шампионски хъс.

Дали България ще се поздрави с „Григор возкресе!“ или Даниил пак ще покаже новия си победен танц на робот ще разберем само след броени часове. Зрелището обаче е гарантирано!

Ето и видео от последния им мач преди две години:

 trafficnews.bg


image0 (9K)