Съдът реши: стипендиите за ромски ученици с успех над 3,50 са дискриминация спрямо останалите ученици

С решение от 13 януари Върховният административен съд постанови, че стипендиите, които бяха изплащани на ромски ученици в периода 2016-2018 г., са дискриминация спрямо останалите деца, съобщи „Дневник“.

Постановлението потвърждава решение на Административен съд – София град, съобщи вестник „Сега“, като цитира сдружение „Азбукари“, което три години води дело срещу програмата за подпомагане на ромски ученици.

Ромският проект съществуваше по времето на Меглена Кунева като министър на образованието. 60% от финансирането му идваше от неправителствената организация „Ромски образователен фонд“, а останалите 40% осигуряваше нашето Министерството на науката и образованието (МОН). По 30 евро месечно получаваха ромски ученици с успех над 3.50. Целта беше задържане на децата в средното образование, повишаване на резултатите им и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми.

Сдружение „Азбукари“ започна съдебна битка срещу стипендиите след протести на родители от Добрич, които настояваха и българи да имат право на парите. Тогава Кунева защити проекта с думите: „Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи.“

През 2016/17 и 2017/18 г. по проекта бяха подкрепени 763 младежи от ромски произход. Успехът им беше доста по-висок от минималния за получаване на подкрепа – около „Много добър 5“.

Ромски организации коментираха в хода на съдебната битка, че според закона за защита от дискриминация изравнителните мерки за групи, които са в неравностойно положение, не могат да се определят за дискриминационни.


image0 (9K)