НАЙ-НОВИ:

Съдът освободи от наказателна отговорност разоралите дюните край къмпинг „Смокиня”

Първото дело за унищожени дюни затъна в процедурни спорове. Съдът прецени, че унищожената природна забележителност в къмпинг „Смокиня” не е тежко престъпление и освободи от наказателна отговорност извършителите.

Собственикът на парцела с разораната дюна Иван Нончев и багеристът, който през януари я заравни срещу сумата от 1000 лева, запазиха мълчание.

Макар че отказа коментар, на влизане в съдебната зала Нончев заяви, че „има документи, от които ще излязат някои работи”.

Според прокуратурата три експертизи установяват, че безвъзвратно са унищожени близо 1300 квадратни метра дюни в защитена местност „Каваците”, но щетите няма как да бъдат изчислени, защото липсва методика. Това дава възможност делото да се гледа по особени правила и да завърши само с глоба.

„Относно имуществени вреди няма събрани нито едно доказателство по досъдебното производство”, заяви съдията по делото Катя Господинова.

Хора от къмпинга разказват, че собственикът на парцела с унищожената дюна и друг път е нарушавал закона.

„С джипове се влизаше до тук до дюната, до която е разположена караваната. Най-брутално се влизаше тук, спираше се джипа, инсталирана химическа тоалетна, идваше правеше някаква проверка за 15-20 минути и обратно джипа”, разказва Стоян Янков в къмпинг „Смокиня” .

image1 (9K)

„Трябва да се направи един закон, който ясно и категорично да каже – това са дюни и тук не можете да строите, не можете да поставяте каравани”, смята Иванка Вълкова.

Регионалното министерство оцени унищожената дюна на 1 милион лева и поиска от извършителите 200 000 лева обезщетение.

Съдът не разреши иска, с мотив, че ще забави делото, което ще се гледа по същество.

BNews.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Политическите последици ще изпреварват доста радикално и бързо юридическата доказателствена…