Съдът не уважи искането на д-р Мая Узунова, обвиняема за присвояване на пари от радневската болница

Апелативен съд – Пловдив остави без уважение искането на д-р Мая Узунова, за изменение на мярката й за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Тя е обвиняема в качеството си на управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД – гр.Раднево.

Със специална молба-декларация  лекарката е заявила, че не желае да се яви в съдебна зала, а ще бъде защитавана от упълномощения от нея адвокат.

Съдът прецени, че с оглед движението на делото между инстанциите, не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата  престъпления. Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство, доводът на защитата, че д-р Мая Узунова , която е епидемиолог, би могла да се включи в лечението на болни с коронавирус. Според магистратите, без да се подценява квалификацията на обвиняемата, тя няма практически опит като инфекционист. Според експертната преценка обгрижването на болните изисква мултидисциплинарни екипи.

Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от обвиняемата д-р Мая Узунова за промяна на мярката й за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното й състояние.

Д-р Мая Узунова е привлечена за обвиняема в присвояване на пари в периода от месец април 2018 г.  до месец декември 2019 г. в град Раднево, в условията на продължавано престъпление, като извършител, в качеството си на длъжностно лице – управител на МБАЛ“Доктор Димитър Чакмаков – Раднево“ЕООД, в съучастие с главната счетоводителка и специалиста  човешки ресурси и ТРЗ, в същото лечебно заведение, както и с шофьора на болницата. Обвинението е, че е присвоила чужди пари – собственост на МБАЛ”Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД в размер на 83 862 лева, представляващи парични суми по граждански договори с различни лица, връчени в това й качество и поверени й да ги пази и управлява, като присвоеното е в големи размери.

Със същото постановление д-р Мая Узунова е привлечена като  обвиняема и за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното й имущество и за възложената й работа, в качеството й на управител на болницата и от това са последвали значителни щети за търговското дружество в размер на 361 744 лева, представляващи обща сума на изплатени допълнителни възнаграждения и ДМС на нея и на останалите обвиняеми по делото.

За посочените обвинения най-тежкото наказание, което предвижда законът, е  „лишаване от свобода“ от 3 до 15 г;

Определението е окончателно.


image0 (9K)