Съдът в Страсбург: Алексей Навални е политически затворник в Русия

Европейският съд по правата на човека обяви, че критикът на Кремъл е бил арестуван седем пъти в периода 2012-2014 г и най-малко две от тези задържания са имали за цел да задушат политическия плурализъм

Европейският съд по правата на човека отсъди в четвъртък, че постоянните арести на руския критик Алексей Навални са политически мотивирани и нарушават човешките му права, съобщава Ройтерс, цитирана от „Фокус“.

Базираният в Страсбург съд реши заяви, че Навални е бил арестуван седем пъти в периода 2012-2014 година и най-малко две от тези задържания са имали за цел да задушат политическия плурализъм.

„Съдът установи, че има „съвпадащи контекстуални свидетелства“, че властите стават все по-твърди спрямо господин Навални и че неговите твърдения, че е конкретна мишена изглеждат свързани с генералната тенденция за поставяне на опозицията под контрол“, се казва в съобщението.

Съдът в Страсбург осъди Русия да плати 64 000 евро обезщетение на Навални.

Самият Навални обяви във вторник в че му е забранено да напуска Русия. Той трябваше да да излети за Франция, за да чуе решението на Европейския съд за правата на човека, но бе спрян на летището.

Адвокатът на Навални Иван Жданов публикува в интернет копие от разпореждането за забрана за напускане на страната, в което няма дата и не се дават никакви подробности.

В миналото две съдебни дела пречиха на Навални да пътува, но забраната бе вдигната през пролетта на миналата година, когато трябваше да замине в Испания за спешно лечение.

Навални, който стана популярен с разследванията си на корупцията в държавната администрация, оглави сериозни антиправителствени протести, които привлякоха хора от целия политически спектър.


image0 (9K)