Суперталант от Пловдив е световна сила в плуването

16-годишен суперталант от Пловдив твори истински чудеса в плуването. Йосиф Миладинов чупи рекорд след рекорд и се превърна най-младият ни олимпиец в историята на този спорт. На световното за юноши и девойки в Будапеща пловдивчанинът спечели квота за Токио 2020, след като на 100 метра бътерфлай постигна умопомрачителните 51.91 секунди. Това бе покрит норматив А за олимпиадата, който е 51.96, и национален рекорд. Миладинов се превърна в първият българин, слязъл под границата на 52 секунди в тази дисциплина.

Преди това, през юли, той грабна сребърен медал на същата дистанция от европейското за юноши в Казан отново с рекорд, а резултатът му в Будапеща бе негова трета поправка на собствените му най-добри постижения. Само 6 стотни не му стигнаха за бронзовия медал на 100 метра бътерфлай в Будапеща, където остана на престижното 4-то място. А в по-късата дистанция – 50 метра, три пъти ревизира собствения си рекорд, за да увенчае блестящото си участие на шампионата на планетата с бронзовия медал снощи.

Йосиф започва да тренира плуване като 6-годишен. През 2010 година, навръх националния празник 3 март, дядо му Йосиф Кавалов – бивш футболист на Спартак Пд, го води при треньорката Славяна Раденкова /на горната снимка/ в плувен клуб Младост 91. Всъщност тя е човекът, който му дава солидната първоначална основа за зашеметяващите му успехи в последно време.

Още от самото начало проявяваше невероятно желание и хъс, спомня си Раденкова. Другите деца на неговата възраст тренираха по 2-3 пъти седмично, докато той идваше всеки ден. Беше роден за плувец – висок и слаб, с дълги крайници, със страхотна координация на движенията и усет към водата. Едва 3 месеца след първата тренировка го заведох на състезание в Сърбия, в което спечели златен и бронзов медал. Нямате представа колко тъжен беше след третото си място. Работихме основно върху техниката му, тъй като физиката и желанието си го имаше. Плува отлично всички дисциплини, но бътерфлай и кроул са му коронните, разказва треньорката.

След това Йосиф става безапелационен държавен шампион при подрастващите, побеждава дори и по-големите от него. За кратко тренира и футбол в Спартак, но бързо се отказва и залага само на плуването. В известен период с него се занимава и треньорът Стефан Георгиев, а през 2014 година младият плувец заминава за Германия, където работи семейството му. И там Йосиф продължава да печели титли и да впечатлява специалистите, които са изумени от подготовката му в детските години в България. Отскоро живее и тренира в Швейцария, където развитието му продължава с пълна сила.

И така от Пловдив, през Германия и Швейцария, догодина ще гледаме Йосиф в конкуренцията на най-силните в света на Олимпиадата в Токио. Там той ще бъде заедно с друга наша голяма надежда в плуването – Антъни Иванов, който също спечели квота. Дори ще плуват в една и съща дисциплина и е много вероятно да ги видим коридор до коридор в басейна на японската столица. Мъжкото ни плуване не е имало подобни успехи при подрастващите и не ни остава нищо друго, освен да се надяваме, че Йосиф ще жъне победи и при мъжете. Младият пловдивчанин притежава всички данни за това.

trafficnews


image0 (9K)