НАЙ-НОВИ:

Супербактерии, за които няма лечение, откриха в 5 български болници

Изолирани са 20 щама, срещу които не действа нито едно лекарство

Бактерии, които са нелечими с нито един от съществуващите антибиотици, са открити в поне пет болници у нас. 20 щама на панрезистентни микроби, срещу които нито едно лекарство не действа, са изолирани в Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Шансът за лечение на такива пациенти е комбинация с различни антимикробни медикаменти, пише в. „Телеграф“. Специалистите уточниха, че резистентни бактерии се откриват в болниците в Европа и по цял свят, но у нас рядко се докладват.

Вътрешноболничните инфекции в България остават скрити заради страх от наказание. По официални данни те са между 3 и 5%, което е нищожен процент. Оказва се, че в България не се използват много антибиотици като количество, но се използват неправилно. Страната ни е на първо място в Европа по консумация на широкоспектърни медикаменти, обяснява микробиологът доц. Иван Иванов, който завежда Националната референтна лаборатория по антибиотици.

Тази група е най-употребяваната в болниците и в обществото у нас. Именно тя обаче, предизвиква най-много резистентност. В болниците те са най-евтините, където се купуват чрез търгове, заради което се стига до свръхупотреба. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Столът на софийско училище затвори врати след като родители алармираха…