НАЙ-НОВИ:

Страх от десен екстремизъм във Великобритания

Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран крайнодесен тероризъм, предупреди Марк Роули от Скотланд ярд.
[ad id=”225664″]
Роули е командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Той разкри, че полицията е осуетила миналата година четири заговора на крайнодесни екстремисти.
[ad id=”236993″] През 2017 във Великобритания бяха извършени пет смъртоносни нападения, като при едно от тях мъж връхлетя с ван върху хора, излизащи от джамия в Лондон. Той бил развил омраза към мюсюлманите от крайнодесни публикации в интернет.
[ad id=”236999″] Предишната година почитател на нацизма уби депутатката Джо Кокс една седмица преди референдума за Брекзит. След това Великобритания забрани за първи път от 1940-те години неонацистката организация “Национално действие” и още две групи.
[ad id=”237001″] “От 18 месеца в Обединеното кралство имаме местна, неонацистка терористична организация, вярваща в превъзходството на бялата раса, която има същите цели, като всяка друга терористична организация, ангажирана с насилие”, каза Роули. “Това трябва да тревожи всички нас”, допълни той. След първите нападения през март 2017 г.

Марк Роули каза, че полицията е осуетила 10 ислямистки конспирации и четири заговора на крайнодесни екстремисти. За да покаже мащаба на заплахата, пред която е изправена Великобритания, той разкри, че в момента се водят 600 разследвания за тероризъм с над 3000 заподозрени.
[ad id=”238430″] През последните три години арестите за тероризъм са се удвоили, а в същия период около 2000 души са били включени в правителствената програма за противодействие на радикализацията. По думите му една трета от тях са били крайнодесни. Марк Роули, който следващия месец ще се оттегли от поста в Скотланд Ярд, който заема от 2014 г., каза, че ислямистките и крайнодесните екстремисти са токсична комбинация, която се подхранва взаимно и преследва едни и същи цели за разделение, страх и омраза.
[ad id=”263680″] Той каза, че е важно Великобритания да сключи споразумение с ЕС, когато напусне блока през 2019 г., за да не пострадат отношенията с европейските колеги. “Каквото и да е споразумението, ние се нуждаем от нещо, което да осигурява поне добрата платформа за сътрудничество, която имаме днес”, коментира служителят на Скотланд Ярд. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Най-малко 10 души станаха жертви на студа през последните три…