НАЙ-НОВИ:

Стотици хиляди на анти-Тръмп протести в САЩ

Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни протести се проведоха в редица американски градове, сред които Ню Йорк, Лос Анджелис или Чикаго.

[ad id=”263680″]

Демонстрации имаше в над 200 американски града и протестиращите са стотици хиляди. Само в трите мегаполиса Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис организаторите на демонстрациите твърдят, че участниците в тях са 400 хил.

И докато протестите се провеждаха, Тръмп се опита да ги обърне в своя полза с публикация в „Туитър”. В него той каза, че днешният ден е отличен и насърчи хората да организират шествия, за да отпразнуват безпрецедентните исторически постижения и икономическите успехи в САЩ през последните 12 месеца. „Безработицата при жените е най-ниската от 18 години”, написа още в Тръмп.

В протеста в Ню Йорк се включи актрисата Упи Годбърг, а в този в Парк сити в щата Юта участва Джейн Фонда.

[ad id=”218548″]

Много от плакатите, които носеха демонстрантите, показваха, че те имат различни поводи да са недоволни от Тръмп. Някои изразяваха недоволство от предполагаемата некомпетентност на неговата администрация, а други от отношението му към жените и срещу неравенството между мъже и жени.

В много от градовете в демонстрациите се включиха членове на движението срещу сексуални посегателства и сексуалния тормоз „Аз също” (#metoo). На много места протестиращите припомняха, че тази година е важна и ще има избори за Конгрес в САЩ. „Властта е в урните”, казаха някои от участниците в демонстрациите.

[ad id=”218001″]

Протести имаше и в Палм бийч във Флорида, където няколкостотин демонстрантите решиха да отидат до имението на Тръмп Мар-а-Лаго.

За днес и утре освен в САЩ, и на други места по света, сред които Пекин, Буенос Айрес и Найроби, са планирани стотици митинги в подкрепа на предоставянето на повече права на жените.

Утре ще има голяма демонстрация и в Лос Анджелис.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Атаката продължи 12 часа Атаката срещу хотел „Интерконтинентал” в афганистанската…