НАЙ-НОВИ:

Статуетка на 8 000 години, открита у нас, белег на изчезнала цивилизация?

Статуетка, направена преди около 8000 години, беше открита по време на археологически разкопки край дунавското село Майор Узуново, Видинско.

Малката скулпторка изобразява Богинята Майка или на богинята на плодородието, според представата на хората от древността.

Напълно възможно е откритието да предизвика ревизия на досегашното датиране на Неолитната /новокамената/ ера, защото то е свидетелство за наличието на уседнало население в този регион, което се е занимавало със земеделие и е изоставило номадския начин на живот.
Досега авторитетни учени твърдяха, че Неолитната ера в тази част на Европа е обхващала периода между 5000 и 3000 год. преди Христа.
Статуетката на богинята на плодородието, открита в Северозападна България, може да доведе до съвсем нова датировка, която да върне времето на епохата назад до 7000 години преди Христа.

В какво се състои изненадата.

Археолозите са учудени от това, че смятаната от тях декорация на фигурката, всъщност се е оказала воал, което говори за изключително майсторство при изработването ѝ. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

Първоначалните предположения са, че откритието е белег на изчезнала цивилизация, използвала изгубени във времето техники, които тепърва ще се възстановяват.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Мегазвездата на "Ювентус" и световния футбол Кристиано Роналдо се стяга…